Draakje durf

                                                                                                            Door: Sandra Konst

Zo’n zes jaar geleden ben ik begonnen met kinderyoga lessen te geven in mijn woonplaats. Wat was dat heerlijk! Ik gaf wekelijks mijn eigen lessen en verzorgde ook lessen bij de naschoolse opvang. Ik bedacht thema’s, schreef inleidende verhalen en trok van alles uit de kast om de lessen zo leuk mogelijk te maken. Misschien ook wel een beetje voor mezelf, een speelmoment in mijn verdere vrij serieuze volwassen-mama-leven.  Omdat ik zo enthousiast was, ben ik verder gegaan met opleidingen volgen. Zo kwam ik uit bij therapeutische kinderyoga. Daarna volgde de therapeutische kinderyoga lessen. Kindjes met speciale hulpvragen kwamen bij mij voor individuele lessen. Kinderen met ADHD, ASS en kinderen met faalangst…Door yoga zag ik ze groeien en de ouders waren reuze blij. Soms kon het zo simpel zijn….zoals aandacht voor het ademen.


Op een dag kwam de 6 jarige Anna bij mij voor therapeutische kinderyoga. Haar ouders vertelden dat ze tijdens spannende momenten heel hoog begon te ademen. Ze werd duizelig en angstig. Anna leek geen controle te krijgen over haar lichaam. Uit angst ‘verstopte’ ze zich steeds meer en haar ouders maakten zich zorgen. Want in haar leven zouden nog veel meer momenten komen waarop Anna zou moeten ‘presteren’.

Ik schreef een verhaal voor haar als inleiding voor een les. Het verhaal ging over Draakje Durf, een lief, klein draakje wat soms wat angstig was en hierdoor te hoog ging ademen. Anna was verrast toen ze het verhaal hoorde. ‘Hé, dat heb ik ook!’. Met Anna ben ik tijdens de les speciale aandacht gaan geven aan verschillende ademtechnieken, heel simpel. Zo voelde ze het verschil tussen een buik adem en een hoge adem in de borst.


null


Ik leerde Anna een trucje waardoor ze zich kon richten op de buikadem op momenten dat ze voelde dat ze weer angstig werd. Je hand op je buik leggen en er voor zorgen dat je buik op en neer ging. Het werkte! Anna kreeg meer zelfvertrouwen en Anna’s ouders hielpen Anna met oefenen en haar te herinneren wat ze tijdens angstige momenten kon doen. Ook ik was blij. Het gevoel dat je een kind écht kan helpen is onbeschrijfelijk. De enthousiaste reacties van Anna’s ouders gaven me dat zetje om het verhaal wat ik voor Anna had geschreven, als manuscript op te sturen naar een uitgeverij. Want stel je voor dat het verhaal van Draakje Durf een boek zou mogen worden, hoe geweldig zou dat zijn om meer kinderen te kunnen bereiken?


Hoe geweldig was dat telefoontje een aantal weken later. Het was de uitgever. Draakje Durf zou in boekvorm uitkomen! Niet alleen het verhaal, maar  het boek werd ook aangevuld met praktische oefeningen waardoor lezers meteen aan de slag kunnen gaan.Via Bullseye Publishing is er tevens een lesbrief voor yogadocenten te koop van Draakje Durf om zelf yogalessen rond dit thema te geven. En ik? Ik ben na Draakje Durf nog meer gaan schrijven. Ook mijn boek Prins Borealis, een winters sprookje waarin zintuigen en natuur centraal staan, is via dezelfde uitgever verschenen. Ik kom Anna nog wel eens in mijn woonplaats tegen. Dan geef ik haar een knipoog en legt ze haar handen op haar buik om te laten zien dat ze nu veel meer durft!

 

Wil je ook met Draakje Durf aan de slag?

Klik op het plaatje om het boek te bestellen of klik hier om de lesbrief te downloaden.


null

This is your main title

Plenty of space for a smooth sub-title!