arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe maak je kerst gezellig? Zo gaat het helemaal lukken!
11 december 2020 

Hoe maak je kerst gezellig? Zo gaat het helemaal lukken!

Kerstyoga-spelletjes voor het hele gezin

December is een gezellige, maar ook een drukke maand.  Je bent nog aan het bijkomen van pakjesavond en dan breekt de kerstperiode al weer aan. Kerstinkopen doen, huis en kerstboom versieren, kerstdiner plannen en bereiden, etc. En tussendoor ook nog werken, huishouden en het gezin. Hoe zorg je ervoor dat iedereen ontspannen is? Het allerfijnste is het namelijk wanneer je tijd doorbrengt met de mensen die je lief zijn. In deze blog krijg je de leukste yogaspelletjes voor een gezellige samenzijn in de kerstperiode met je kinderen. Overigens zijn de tips in deze blog ook uitermate geschikt voor kinderyoga-docenten, juffen, meesters en leidsters in de kinderopvang.

Het kerstverhaal hoort erbij

Ook al ben je niet religieus, een kerstverhaal voorlezen is leuk, gezellig en leerzaam. Hoe heerlijk is het om voor het slapengaan naar een mooi verhaal te luisteren. Het is niet alleen  knus om aan je kind een verhaaltje voor te lezen, het is ook nog eens goed voor de taal- en spraakontwikkeling. Je kunt in je eigen woorden het kerstverhaaltje hieronder vertellen maar nog leuker is het om samen met je kind een eigen kerstverhaal te verzinnen.

‘Heel lang geleden, in een land dat nu Israël heet, woonden  Jozef en Maria. Jozef en Maria waren erg gelukkig met elkaar. En ze werden nóg gelukkiger toen ze merkten dat ze een kindje zouden krijgen. Een engel heeft ze verteld dat het een heel bijzonder kind zal zijn.  Een kind dat vrede gaat brengen aan alle mensen.  Maria en Jozef gingen op reis naar Bethlehem. En daar, in een stal net buiten de stad, werd kindje Jezus geboren. Boven in de hemel stond een ster die aan iedereen liet zien dat er iets bijzonders is gebeurd!

Je kunt op zoek gaan naar een passend kinderboek met een kerstverhaal. Hieronder enkele boekentips:

Kerstengel maken

In het kerstverhaal verkondigt de kerstengel de geboorte van Jezus aan de herders in Bethlehem. In het filmpje kun je zien hoe je een kerstengel kunt tekenen. Het is een energetisch tekenspel dat je heel makkelijk zelf kunt doen. De harmoniserende lemniscaat waarmee de engel wordt gemaakt verbindt links met rechts en onder met boven. Het perfecte uitgangspunt voor een lief kerstenengeltje. Zet je (b)engeltjes maar lekker aan het werk. Meer  weten over engergetische spelletjes? Klik hier>>

Kerstboom versieren

Wat kerst zo gezellig maakt is een versierde kerstboom. Ze zijn er in alle soorten en maten en je kunt er van alles in hangen: lichtjes, kerstballen, engelen, slingers, kerstkransjes en natuurlijk een piek. Heb je geen kerstboom in huis? Dan kun je natuurlijk net alsof doen met de kerstboommassage hieronder. Voordat je aan de slag gaat met de kerstboom versieren, is het belangrijk dat je helemaal in de juiste sfeer komt. Zet een gezellig kerstmuziekje op. Maak er een feestje van! Veel plezier en geniet ervan!

Hoe?

Je werkt in tweetallen en zit achter elkaar.
De voorste is de kerstboom en de achterste versiert de boom.
Maak een kerstboom op de rug (met wijsvinger tekenen).
Hang slingers rondom de boom slingers (met je wijsvinger tekenen).
Lichtjes flikkeren in de boom (met je vinger wandelen)
Ballen hangen aan de takken (met je handen cirkels).
Sneeuw dwarrelt op de boom (met je vinger tikken).
Bovenin staat de piek (met je wijsvinger tekenen).
Wat hangt er nog meer in de boom?

Hoe voelt het om een kerstboom te zijn?

Kerstslinger uit de knoop halen

In de kerstboom kunnen de kerstslingers niet ontbreken. Totdat je die wirwar aan slingers in de doos ziet liggen. Dus het is ieder jaar weer een opgave om ze uit de knoop te halen. Maak met elkaar een lange kerstslinger.

Hoe?

Je staat hand en hand in een lange rij.
Je maakt een knoop door onder elkaar door te kruipen,
over elkaars handen te stappen en om elkaar heen te draaien.
Haal de knoop weer uit elkaar zonder elkaars handen los te laten.
Je kunt ook met de ogen dicht twee handen pakken
en zien wat voor knoop er ontstaat.

Krijg je de slinger dan ook nog uit de knoop?

Kerstbal

Kerstballen maken de boom af.  Deze traditie ontstond in 1831 toen de Engelse koningin Victoria de kerstballen zag in Duitsland, het land van haar haar echtgenoot.  Fabrikanten pikten de trend op en zo werden kerstballen onderdeel van de kersttraditie. Voordat je de kerstballen in de boom hangt kun je ze eerst oppoetsen om ze te laten glanzen.

Hoe?

Adem diep in en wasem je adem op de bal.
Herhaal dat een aantal keer.
Schrijf of teken met je vingers iets op de kerstbal.
Poets de bal op met je trui of shirt.
Bekijk jezelf in de opgepoetste bal.

Tip: Gebruik onbreekbare plastic zilveren of goud gekleurde kerstballen.

Ho! ho! ho! 

De kerstman komt voort uit onze eigen oer-Hollandse Sinterklaas.  In heb begin van de negentiende eeuw namen Nederlandse kolonisten de Sinterklaastraditie mee naar Amerika. Aanvankelijk leek hij toen nog erg op de bekende Sint-Nicolaas maar naarmate de tijd vorderde kreeg de Kerstman een ander uiterlijk, karakter en traditie. De kerstman staat ook bekend om zijn ho ho ho. Maar waarom zegt de kerstman dat eigenlijk? Een herkenbaar kenmerk van de kerstman is natuurlijk zijn bolle buik. Wanneer de kerstman schuddebuikend zijn ‘ho ho ho‘ laat horen, komt dat ook letterlijk vanuit zijn dikke buik, terwijl een ‘ha ha ha' meer vanuit de keel komt.

Hoe?

Je zit rechtop.
Adem diep in en zeg hardop ho ho ho als je uitademt.
Herhaal de ho-adem een aantal keer.
Voel je buik terwijl je dat doet.
Doe ook eens de ha ha ha adem en voel het verschil.

Hoe voelt het om als een kerstman te ademen?

Witte kerst

Witte kerst is een aanduiding voor kerstdagen met sneeuw. Helaas sneeuwt het niet meer zo vaak als vroeger. Toch kun je met kinderen zelf sneeuw maken met de sneeuwbol. Wist je dat een sneeuwbol een heel handig ding is om uit te leggen hoe meditatie werkt? Gedachten zijn als de sneeuw in de bol.  Als je druk bent, dwarrelen je gedachten in je hoofd net als sneeuw in de bol nadat je het hebt geschud. De sneeuwdeeltjes bewegen dan wild door elkaar heen. Wanneer je de bol stil zet, zakken de sneeuwdeeltjes langzaam naar de bodem. Meditatie maakt de gedachten in je hoofd rustiger net als sneeuw die zachtjes de aarde bedekt.

Sneeuwbal race

Maak een sneeuwballetje van een watje en geef iedereen een rietje.
Bespreek het parcours af dat in het huis moet worden afgelegd.
Ga liggen op je buik en blaas met het rietje het sneeuwballetjes op de grond.

Wie kan het snelst het parcours afleggen?

Tip: Speel dit spel tijdens de feestmaaltijd. Laat het sneeuwballetje zo snel mogelijk tussen alle messen, vorken, borden, glazen en schalen door naar de de overkant gaan door te blazen door het rietje.

Sneeuwbal gooien

Je kunt ook sneeuwbal gooien met een witte sok tegen zelfgemaakte sneeuwpoppen van plastic bekertjes. Check filmpje hieronder om te zien hoe dat spel gaat. Tip: gebruik de bekertjes daarna om er je eigengemaakte kerstlimonade uit te drinken.

Stralende kerstster

De ster van Bethlehem gaf de plaats aan waar Jezus werd geboren. De wijzen uit het oosten volgden de ster om het kindje Jezus te bezoeken. Doe maar de kersster na!

Hoe?

Kom op handen en knieën zitten.
Strek je benen naar achteren en zet je tenen in de grond.
Duw je billen in de lucht en strek je armen en benen.
Draai je lichaam opzij en zet je voeten op elkaar.
Strek je arm in de lucht en kijk omhoog.
Maak een glimlach op je gezicht en straal als een ster.

Waar ga jij van stralen?

 

Jingle bells babymassage

En hoe fijn is het om ook iets samen te doen met de allerkleinste. In het filmpje laat Mirjam zien hoe je spelenderwijs je kindje kunt masseren met de massagetechnieken van Happy Kids Massage. Wil je meer? Check dan ook de Santa baby yoga workshop op 2 januari.

Hoe?

Leg je baby op zijn of haar rug de commode.
Zorg ervoor dat de ruimte warm is.
Je kunt de massage over de kleding doen of op de blote huid.
Blijf in contact met je kindje terwijl je zingt en masseert.
Bekijk de tekst hieronder.

Welk kerstliedjes massage kun jij bedenken?

Kerst met ballen

30 kerstspelletjes voor de hele familie. Het maakt niet uit hoe je Kerst viert – deze activiteiten weef je moeiteloos door de kerstdagen heen. Voor, tijdens of na het kerstdiner – met of zonder cadeautjes onder de boom of helemaal niet tijdens Kerst maar op oudejaarsavond? Het kan allemaal! Je kunt het spel bestellen voor € 19,95 bij bol.com.

Extra Kerstyoga inspiratie

In de Kinderyoga Cub staan 9 Kerstyoga-filmpjes, 2 uitgewerkte kerstyoga lesplannen, een kerstdobbelsteen en nog veel meer gratis  kerstspelletjes voor je klaar.  Klik hier om je direct aan te melden.

 Ja, ik wil graag meer kerstinspiratie! 

Laat  hieronder je reactie achter. Ik ben héél benieuwd! Enthousiast over de blog? Deel je deze blog op je Facebook page. Of plaats een foto op Instagram met #kinderyogaclub

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

Kindermeditatiekaarten- 10% lockdownkorting

Dit doosje bevat kaarten met geleide kindermeditaties. Iedere meditatie neemt het kind mee naar een plek in zichzelf, waar het tot rust komt en veiligheid en zelfvertrouwen vindt en antwoorden op vragen krijgt. Zo leert het om opnieuw te kijken naar bepaalde situaties in het dagelijks leven en om te ontdekken wie het is.