Familieopstellingen

Een familie opstelling is een vorm van alternatieve psychotherapie waarbij je inzicht krijgt in jouw familiesysteem. Met een familie opstelling kun je je bewust worden van patronen in jouw familie en deze doorbreken. Een familie opstelling kan individueel plaatsvinden of in groepsverband. De grondlegger in West-Europa van familie-opstellingen is Bert Hellinger. Familie opstellingen zijn ontstaan uit de NLP, de psychoanalyse van Freud, lichaamswerk, familietherapie, Gestalt en religieuze rituelen van oervolkeren en uit het christendom.

Loyaliteit
Vanuit liefde en loyaliteit voor het familiesysteem zal een kind altijd proberen om dit systeem in evenwicht te brengen. Dit kan echter voor scheve verhoudingen zorgen wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een scheiding, sterfgeval, emigratie, incest, mishandeling, verslaving, ernstige ziektes, een ouder die vreemd gaat, vergeten of verstoten familieleden e.d. Het kind neemt dan een last op zich die het eigenlijk niet toe behoort. Dit kan zelfs tot generaties ver terug gaan. Er is dan sprake van zogenaamde onzichtbare verbindingen of verstrikkingen. Door middel van een familie-opstelling kunnen deze verstrikkingen in kaart worden gebracht. Niet direct zichtbare relaties en eventuele knelpunten daarin worden zichtbaar gemaakt. De geschiedenis kun je niet veranderen maar hoe jij er mee omgaat wel.

Ankers
Bij een individuele sessie kan er gebruik gemaakt worden van plaats-ankers, voorwerpen of poppetjes die jouw familieleden voorstellen. Je geeft deze ankers een plaats in de ruimte. Dit kan ook in gedachten. Bij een plaats-anker ga je zelf de op de plaats in de ruimte staan die volgens jou bij het gekozen familielid past. Hierdoor kun je je beter inleven in deze persoon en nieuwe inzichten opdoen. In de familie opstelling staat een hulpvraag of thema centraal waar jij graag mee aan de slag wilt. Door de plaatsing van de ankers krijg je meer inzicht in hoe de rollen in jouw familiesysteem zijn verdeeld. Vervolgens ga je kijken hoe je de balans in jouw familiesysteem weer kunt herstellen door de ankers, die jouw familieleden symboliseren, te verplaatsen. Het is belangrijk dat hier de tijd voor wordt genomen.
 Bij een groepsopstelling nemen representanten de plaats in van de door jou gekozen familieleden. Je kunt dit vergelijken met een ‘levende foto’.

Effecten
  1. Familie opstellingen geven inzicht in hardnekkige patronen.
  2. Onbewuste oorzaken van gedrag worden in beeld gebracht.
  3. Energetische krachtenvelden worden aan het licht gebracht.
  4. De familieopstelling kan je helpen om spanningen los te laten.
  5. Belemmerende patronen, gedragingen en overtuigingen die binnen jouw familielijn kunnen worden omgebogen naar helpende denkpatronen, gedragingen en overtuigingen.
  6. Door oud zeer los te laten m.b.t. een familielid, ontstaat er meer innerlijke rust.
  7. Angstklachten kunnen verminderd worden door familie-opstellingen.
  8. Door de familieopstelling kun je meer inspiratie en motivatie opdoen om met problemen aan de slag te gaan.
  9. Door de familieopstelling kun je zelfvertrouwen, zelfliefde en zelfwaardering ontwikkelen.
Oefening
  1. Formuleer je hulpvraag. Beschrijf de probleemsituatie.
  2. Schrijf op verschillende a4tjes de namen van de mensen die in jouw verhaal zijn voorgekomen en het probleem (bijvoorbeeld: ziekte of een ongeval).
  3. Leg de blaadjes intuïtief op de grond. Waar staan de personen ten opzichte van elkaar en ten opzichte van jou? Staan er mensen voor of achter elkaar? Wie kijkt naar wie?
  4. Ga staan op het blaadje waar jij zelf op staat. Hoe voelt het om op deze positie te staan? Wat neem je waar? Zijn er dingen die je opvallen? Ben je mensen vergeten? Welke persoon staat het dichtst bij jou en waarom? Wat heeft dit voor betekenis voor jou en deze persoon? Wil deze persoon daar staan? Zou deze persoon zichzelf ook op deze positie plaatsen? Wie staat het meest ver van je af? Wat betekent dat voor deze persoon en voor jou? Zou je dichter bij deze persoon willen staan? Zou hij/zij dichter bij jou willen staan? Is dit bespreekbaar? Welke betekenis heeft de kijkrichting van je familieleden? Observeer je eigen positie in jouw familie. Wat raakt je en zet jou aan het denken? Wil je deze positie houden in jouw gezin of zou je deze liever anders zien? Met wie zou je daarover kunnen praten? Kun jij je uitspreken in jouw familie over wat je graag wilt veranderen?
  5. Op deze wijze kun je stap voor stap elk blaadje af lopen.
Boekentip: Familie-opstellingen met kinderen en jongeren. Klik hier om het boek te bestellen.