Maak met je lijf het alfabet!

- door Kim Bras -

Vanuit de kinderyoga leggen we gemakkelijk de link naar het dierenrijk en de natuur met de yogahoudingen. Kwispelen als een hondje in de Neerwaartse Hond of stevig geworteld staan in de Boomhouding. Maar grappig genoeg lijken veel van deze bekende yogahoudingen, met soms een kleine aanpassing, ook op hoofdletters.  Bijvoorbeeld de letter S van slang kun je liggend op je buik uitvoeren of staand in de Stoelhouding. Het is maar net welke beweging het beste past in jouw yoga avontuur. Hoe tof is het dat je met je lichaam het alfabet kunt maken. De letters komen tot leven komen en je ze echt kunt gaan beleven en voelen in je lijf.


Bewegend taal leren

Door de hoofdletters met je lichaam te maken, ben je spelenderwijs met taalontwikkeling bezig, maar dan op een meer visuele en kinesthetische manier. Het ervaren staat dan voorop. Een manier van leren die goed aansluit bij de rechtsgeoriënteerde denkers. Zij denken namelijk in beelden én met hun gevoel. Wist je dat ongeveer 35% van de mensen een voorkeur heeft om visueel te denken met als tweede systeem het gevoelssysteem. Ga voor jezelf maar eens na hoe je informatie opslaat. Voor 25% van de mensen geldt dit net anders om. Dit betekent dat ongeveer 60% van de mensen een rechtsgeoriënteerde leerstijl heeft. (bron: kernvisiemethode).  Ons huidige onderwijssysteem is meer gebaseerd op een linksgeoriënteerde leerstijl waar bij beredeneren, tekenherkenning als woorden, cijfers, letters, analyse, logica en details belangrijk zijn. Zo'n 5 tot 10% van de leerlingen ontmoet hierdoor leerproblemen die sociaal-emotionele gevolgen kunnen hebben zoals faalangst of een negatief zelfbeeld. 


Yogaletters in de klas

De Rudolf Steineer scholen  maken met hun Euritmie al heel lang gebruik van het uitbeelden van letters. Euritmie is een bewegingsvorm en is van oorsprong onlosmakelijk verbonden met de vrijeschool. Kinderen leren zich door de euritmie kunstzinnig te verbinden met muziek en taal en een goed gevoel voor ritme draagt bij aan het ritmische werken in bijvoorbeeld de rekenles of de muziekles. Vrije scholen richten hun lees- en spelonderwijs dus anders in dan reguliere scholen.  Het uitgangspunt is dat jonge kinderen hebben namelijk een andere binnenwereld dan volwassenen. Het kan nog niet goed begrijpen waarom de volwassenen het ene figuurtje zus noemt en het andere figuurtje zo.

Beweegplezier in taalontwikkeling

Met de Yogaletters kunnen kinderen de letters spelenderwijs gaan ervaren. Het is een laagdrempeliger manier voor leerkrachten om kinderen meer plezier en successen te laten ervaren in hun taalontwikkeling. Hoe mooi is het als er hierdoor meer balans komt in de ontwikkeling van beide hersenhelften op (nog) meer basisscholen. Waarbij het een dagelijks lesonderdeel is om contact te maken met je hart, je lijf en je intuïtie. Kinderyoga en mindfulness zijn hierin hele fijne manieren om spelenderwijs dit contact met de rechterhersenhelft wat staat voor; emotie, verbeelding, dagdromen, kleurherkenning, muziek en gevoel, te verstevigen. Het uitbeelden van yogaletters sluit ook hier heel mooi bij aan.


Wat kun je nog meer doen?

Verzin samen eens woorden die met 'SCH' beginnen, voor veel kinderen een lastige letter combinatie, en je hebt zo al een prachtige yoga sequentie gemaakt.  Of een van de spelers trekt een kaart. Herken je de letter en zit die in jouw voornaam of achternaam, dan ga je staan en maak je die letter. 


Winactie op Instagram

Wil je ook meedoen met de winactie op Instagram? Laat dan op @helenpurperhart onder het bericht van de winactie weten welk woord jij wilt uitbeelden met je lijf.  Vergeet niet om @yogaletters.nl te taggen onder het bericht.  Je maakt dan kans om het yogaletterspel te winnen. Eind oktober wordt de winnaar bekend gemaakt. Wij vinden het super als je vrienden voor wie het spel ook interessant is tagt in het bericht. 


Het yoga letter dobbelspel

Dit dobbelspel speel je gemakkelijk met twee of een groepje spelers. Hiervoor heb je deze dobbelspeelkaart en één dobbelsteen nodig. Om de beur t gooien de spelers met de dobbelsteen. Bi j het aantal ogen wat je gooi t staat een Yogaletter op de dobbelspeelkaart die je kunt maken met je lichaam. Dus gooi je drie ogen en staat daar de Yogaletter D, maak je deze letterhouding met je lichaam. De spelers proberen alle letters te gooien met de dobbelsteen. Wie als eerste alle zes verschil lende letters heef t gemaakt , heeft gewonnen. 

  • de speler die gooi t maakt de Yogaletter die hoor t bi j het aantal ogen van de dobbelsteen
  • gooi je hetzelfde aantal ogen, wi js dan iemand anders aan die de yogaletter houding maakt
  • gooi je nogmaals het zelfde aantal ogen, verzin dan samen nóg een manier waarop je de yogaletter kunt maken

Een cadeautje voor jou!   Klik hier het Yogaletters Dobbelspel gratis te downloaden.



Ben je enthousiast en wil je het spel te bestellen? 

Klik dan hier om het te bestellen voor € 34,95.  In de Yogaletter kaartenset zitten:

  • 52 kaarten (2x alle 26 letters) op A6 formaat, waarop het alfabet in leesletters en Yogahoudingen is uitgebeeld
  • Spelboek met meer dan 20 leuke en educatieve beweeg en letterspellen
  • Uitprint-klare poster (t.w.v. €12,95 incl BTW) op 2x A3 formaat 
  • Extra’s zoals nóg meer printklare spellen en video’s met speel en beweegoefeningen