Kinderyoga

Kinderyoga is een speelse yogavorm voor kinderen in alle leeftijdsgroepen. Net als bij een yogales voor volwassenen komen er verschillende yogatechnieken aan bod komen. De meest voorkomende yogatechnieken die voorkomen in een kinderyogales zijn: gronden, opwarmen, houdingen, samenspel, massagespel, ademen, ontspannen en mediteren. Werken met een vaste opbouw van de verschillende onderdelen zorgt voor structuur zodat de kinderen weten wat er komt.

Bij kinderyoga is er veel mogelijk, zonder dat je de essentie van yoga uit het oog verliest. Alle oefeningen worden verwerkt in een thema. Door de oefeningen verhalenderwijs aan te bieden ontstaat er een yoga avontuur waarin de kinderen bewegen, ontspannen, fantaseren en ontdekken. In een kinderyogales wordt er ook gebruik gemaakt van muziek, versjes, liedjes en tekenen.

Essentie van yoga

Bij kinderyoga is veel meer mogelijk zonder dat je de essentie van yoga uit het oog verliest. Over het algemeen is de basis van een kinderyogales Hathayoga, maar dat hangt veelal af van de opleiding die de docent heeft genoten.  Zo kan een kinderyogales ook elementen van kundaliniyoga, chakrayoga of een andere yogavorm hebben.

Positieve effecten voor kinderen

  • Ontwikkelt flexibiliteit, balans en kracht.
  • Bevordert de samenwerking tussen linker en rechter hersenhelft.
  • Vergroot focus en concentratie.
  • Biedt innerlijke rust, harmonie en ontspanning.
  • Bevordert de diepe natuurlijke ademhaling.
  • Ontwikkelt zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en lichaamsbesef
  • Versterkt het positief denken en verbeeldingskracht.
  • Ontwikkelt fantasie, originaliteit en creativiteit.

Leeftijdsgroep en yogavormen

Kinderyoga is erop gericht om aan te sluiten bij de ontwikkeling van het kind en zijn specifieke behoeftes. Echter zijn de behoeftes van kinderen in verschillende leeftijdsfases anders. Het is belangrijk dat de docent begrijpt welke behoeftes en interesse horen bij de ontwikkeling van het kind.

Ouder en kindyoga (0-3 jaar)

Deze yogavorm doe je samen met een van de ouder. De oefeningen zijn veelal gericht op het versterken van de onderlinge band en het verbeteren van de lichamelijke ontwikkeling van het kind. Favoriete oefeningen in de les zijn:  wiegen, schommelen en massagespelletjes.

Kleuteryoga (4-6 jaar)

Deze yoga vorm wordt gegeven aan jonge kinderen in groepen. De les is gericht op het vergroten van het lichaamsbesef en het ontwikkelen van de zintuigen. Favoriete onderdelen in de les zijn: Klim en klauterspelletjes en thema's met gebruik van prentenboeken en muziek.

Kinderyoga (7-11 jaar)

Deze yogavorm wordt gegeven aan groepen kinderen in de basisschoolleeftijd. De les is gericht op het ontwikkelen van kracht, flexibiliteit en balans en het verbeteren van de coördinatie. Favoriete onderdelen in de les zijn: yoga avonturensamenspel, groepsspel, tekenen en yoga avonturen in thema's zoals: op de boerderij, een reis naar de maan, in de jungle, bij de indianen, etc .

Tieneryoga (12-18 jaar)

Deze yogavorm wordt gegeven aan tieners uit het voorgezet onderwijs. De les is gericht op het vergroten van het zelfvertrouwen. Favoriete onderdelen in de les zijn: dynamische yogaflows, partneryoga, langere meditaties, kringesprek en thema's met deugden en chakra's.