Tieneryoga

Tieneryoga is speciaal voor jongens en meisjes van 11 tot en met 18 jaar. Bij tieneryoga zijn de yoga avonturen verleden tijd en ligt de nadruk ligt op het uitvoeren van de yogahoudingen, mediteren en het in gesprek gaan over thema’s die aansluiten bij hun belevingswereld.  Thema’s die een grote rol spelen in het leven van tieners komen aan bod zoals balans, zelfvertrouwen en focus. Omdat ze regelmatig te maken hebben met gevoelens als (examen)stress en onzekerheid leren ze welke oefeningen geschikt zijn om spanning in het lichaam los te laten. De fysieke houdingen maken tieners flexibel en versterken de spieren, waardoor kracht in het lichaam toeneemt en de conditie verbetert. Daarnaast vergroten ze zo hun lichaamsbesef en komen tot meer zelfbewustzijn. Met de mentale oefeningen leren tieners hun lichaam goed te gebruiken en evenwicht te zoeken in zichzelf en in de buitenwereld, zich te concentreren en vitaal te blijven. Tieners vinden door diverse oefeningen meer innerlijke rust en kracht in hun dagelijks leven.
Er wordt uitleg gegeven over de werking van een houding en er wordt ook regelmatig ingegaan op de achtergrond van yoga. Als tieners zich evenwichtig voelen kunnen ze beter omgaan met moeilijke situaties, krijgen ze meer zelfvertrouwen en hebben ze meer plezier om dingen te ondernemen. Wat tieners tijdens de yoga leren is een goede basis voor hun hele leven. Een voorbeeld van een geschikte yogaflow voor tieners die ze helpt bij het vinden van kracht en balans is de zonnegroet.

Contact met leeftijdsgenoten

In de tienertijd is de peergroup heel belangrijk; het contact met leeftijdsgenoten. Juist in de tieneryoga durven tieners zich meer kwetsbaar naar elkaar op te stellen en kunnen zij hun verhaal kwijt. Het is mooi om hier als tieneryogadocent ook ruimte voor te geven in je lessen. Tieners kunnen zich onzeker voelen over hun veranderende lichaam in de yogalessen. Een complimentenspel kan hun zelfvertrouwen vergroten. De tieners kunnen hierbij de ander en zichzelf complimenten geven. Door in de tieneryogalessen ook uitdagende oefeningen aan te bieden zoals de kraai, oefeningen op een wiebelplank, hoofdstand of schouderstand (eventueel met een feet-up bankje), kunnen tieners zich krachtig voelen en dit kan hun zelfvertrouwen vergroten. Partneryoga oefeningen zoals samen vliegen vinden tieners ook erg leuk. Meditatie oefeningen kunnen tieners helpen om innerlijke rust te vinden, bijvoorbeeld bij faalangst. Hiervoor kun je bijvoorbeeld werken met instrumenten, een kaarsmeditatie, een bodyscan of visualisatie oefeningen. Maar ook creatieve opdrachten zoals het maken van een mandala kan helpen om piekergedachten te verminderen. 

Foto: Ron Jenner

Wil je ook tieneryoga geven?

In de tieneryoga opleiding leer je  niet alleen de basisbeginselen voor het geven van tieneryoga, maar ook hoe je een themales opbouwt met verschillende lesonderdelen zoals: gronden, opwarmen, houdingen, samenspel, ontspanning en meditatie. Er wordt aandacht besteed aan de bijzondere levensfase waarin tieners zich bevinden. Je leert oefeningen die uitermate geschikt zijn om spanning in het lichaam los te laten die kunnen worden ingezet tijdens stressvolle examenperiodes. De fysieke houdingen die aan bod komen maken tieners flexibel en versterken de spieren, waardoor kracht in hun lichaam toeneemt en de conditie verbetert.  Jij kunt als docent tieners helpen om zich evenwichtig te voelen, meer zelfvertrouwen krijgen en plezier om nieuwe dingen te ondernemen. Wat tieners tijdens de yoga leren is namelijk een goede basis voor hun hele leven. Check de agenda. CHECK DE AGENDA.

Nog meer inspiratie?

Een werkboek over yoga voor jongeren. Het eerste deel van het boek bevat beknopte informatie over yoga zoals het 'achtvoudige pad' en de yogaleefregels. De rest van het boek bevat oefeningen opwarmoefeningen,  yogahoudingen, partneryoga, ontspanningsoefeningen, meditaties en oefeningen voor het aanleren van een goede ademhaling en om stress te verminderen. Bestel dit boek met 10% korting.


Reactie plaatsen