Wiebelplank

Een wiebelplank is een half rond gebogen balansbord van hout. De eerste wiebelplanken waren te vinden op de Waldorf scholen (vrije scholen). Inmiddels zijn verschillende merken wiebelplanken beschikbaar, zoals: Wobbel, Creatimber, Rockerboard en Kinderfeets. Er zijn grote en kleine wiebelplanken verkrijgbaar voor jongere en oudere kinderen, maar ook volwassenen kunnen veel plezier beleven op een wiebelplank. Ook bestaan er ronde wiebelplanken. Deze zijn cirkelvormige balansborden hebben een zachte curve. Je kunt erin of erop staan en zitten.

Voordelen van het gebruik van een wiebelplank

Een wiebelplank ondersteunt het lichaamsbewustzijn van kinderen en stimuleert beweging, spel, fantasie en creativiteit. Een wiebelplank helpt bij het vinden van balans en evenwicht. Zo is hij ook inzetbaar voor fysiotherapie en kinderyoga. De wiebelplank versterkt de spieren en kracht. Door oefeningen te doen met de wiebelyogaplank ontwikkelt het kind aandacht en concentratie. Diverse houdingen op de wiebelplank creëren rustmomenten en ontspanning (bijvoorbeeld liggend met een deken in de wiebelplank). Wiebelyoga verbetert de coördinatie tussen de linker- en rechter hersenhelften. De wiebelplank geeft uitdaging en nodigt uit om te experimenteren. Zo kan hij bijvoorbeeld ook als tekentafel worden ingezet of kun je er een mandala op leggen in de kinderyogales bij creatieve opdrachten!

Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van de wiebelplank

Let op dat de handen en voeten op de wiebelplank zijn wanneer deze hol staat. Zorg dat de sokken uit zijn, zodat kinderen niet uitglijden. Gebruik de wiebelplank op een vlakke ondergrond. Indien er geen vilt of kurk onder de plank zit, kun je een yogamat onder de wiebelplank plaatsen. Laat kinderen altijd onder toezicht van een volwassene met de wiebelplank spelen. Let op dat de wiebelplank kan beschadigen wanneer je deze buiten laat staan, door gebruik op harde of onregelmatige vloeren.

Voorbeelden van houdingen voor de wiebelplank

De wiebelplank kan hol of bol worden geplaatst tijdens het doen van houdingen op de plank. De plank is zowel geschikt voor individuele oefeningen als partnerhoudingen. Bijvoorbeeld: boom, brug, boot, hond, kameel, kat, kikker,  schommel en superman. Ook leent de wiebelplank zich voor massage-oefeningen. Degene die gemasseerd wordt ligt hierbij in of op de wiebelplank.

Wat is wiebelyoga?

Deze yogavorm  maakt gebruik van een wiebelplank. Kinderen worden meegenomen in het yoga avontuur waarbij ze op de wiebelplank bewegen, ontdekken, ervaren en ontspannen. Door de bewegingen van de wiebelplank wordt de yoga uitdagender en nog leuker. Wiebelyoga kan worden ingezet voor alle leeftijden. Voor kinderyoga docenten zijn er ook speciale trainingen om je te specialiseren in Wiebelyoga en Wobbelyoga.

Tip: Klik hier om een wobbel wiebelplank te bestellen!