Edelstenen

Edelstenen lijken op een steen, maar dan van een soort glas. Net als gewone stenen, bestaan edelstenen uit harde, korrelvormige mineralen. Mineralen zijn natuurlijke stoffen waaruit de aarde is opgebouwd. 

Mineralen die in een steen zitten, zijn hard, maar bij hoge temperaturen worden ze vloeibaar. Ooit was alle steen op aarde heet en vloeibaar. Dat is nu nog zo in het binnenste van de aarde, waar de temperatuur meer dan 2000 graden Celsius is. In de loop van miljoenen jaren koelde een deel van het vloeibare gesteente af en werd hard. Als gesteente heel langzaam afkoelt, vormen zich kristallen. De mineralen van het gesteente krijgen dan een bijzondere vorm. Zo kunnen edelstenen ontstaan.

Edelstenen bestaan al heel lang en werden vroeger en soms nog steeds ingezet als medicijn vanwege hun genezende werking. Net zoals sommige planten en kruiden. Wanneer je een edelsteen vasthoudt kan het zijn dat je een prettig kriebelend of warm gevoel ervaart. Dat komt door de trilling die de steen afgeeft. Alle dingen in de natuur trillen zonder dat je dit ziet, dat komt door atomen in de steen. Atomen zijn piepkleine bouwsteentjes die hele kleine snelle bewegingen maken, trillingen. Elke steen heeft zijn eigen trillingsveld, doordat de atomen van elke steen op hun eigen manier trillen.

Je kunt een edelsteen kiezen op kleur, hoe mooi je hem vindt, hoe de edelsteen in je hand voelt of je kijkt naar waar een steen je bij kan helpen. Bijvoorbeeld de edelsteen rozenkwarts. Dit is een roze steen en hoort bij het hart en de liefde. De rozenkwarts geeft zachte energie aan jou. Ook als je verdrietig bent, kunnen de trillingen van deze steen zorgen dat je rustiger wordt. 

Kinderyoga en edelstenen

In de kinderyoga werken we ook met edelstenen. In een yogales ontdekken we dan samen verschillende edelstenen: hoe ze eruit zien, hoe ze voelen, waarbij ze kunnen helpen. Edelstenen kunnen ook bij chakra’s horen (zie chakra’s) en dan doen we yogahoudingen- en oefeningen die bij een chakra horen. Zo hoort de rozenkwart bij het vierde chakra, je hartchakra. Als yogaoefening kunnen we dan hartopeners doen, bijvoorbeeld de kameel.

Image By vecstock