Energie

Energie wordt binnen de yoga ook wel prana of levensenergie genoemd. Veel yoga oefeningen hebben als doel om meer energie te krijgen en de energie die je krijgt ook te kunnen sturen naar de plek waar ij het hebben wilt.

Veel dingen kosten alleen maar energie en levert niets op, dit wordt een energie lek genoemd. Als iemand aan je vraagt om een boodschap te doen dan kost dat energie maar de dankbaarheid daarna levert energie op, het is in balans. Een voorbeeld van een energielek is bijvoorbeeld sociale media. Vaak zit je er langer achter dan wilt en heb je een leeg of onrustig gevoel achteraf. Het is belangrijk om een energie lek te leren herkennen zodat iemand een bewuste keuze kan maken.

Ieder mens heeft een beperkte hoeveelheid energie, je kunt die energie maar 1x uitgeven. Veel dingen vragen iemands aandacht. Het kosten van energie en het opleveren van energie zou in balans moeten zijn.
Als we op iedere prikkel die we oppikken reageren, hebben we geen controle over onze energie en lopen we helemaal leeg. We reageren dan alleen op de wereld om ons heen in plaats van dat we actief bezig zijn om een balans te krijgen. We hebben last van ongewenste energie, of een energie slurper. Het helpt dan om lekker in de natuur te zijn. Een boswandeling te maken of zwemmen in de zee.

Energie en yoga
Pranayama oefeningen zijn ademhalingsoefeningen die je energie kunnen reguleren. Ze zijn bedoeld zijn om de bloedsomloop te stimuleren en die ervoor zorgt dat er meer zuurstof naar de organen gaat. Hierbij voel je je energieker.
Een voorbeeld is om bewust 4 tellen in te ademen, 4 tellen vast te houden, 4 tellen uit te ademen en 4 tellen vast te houden enz.
Er zijn ook yoga oefeningen die een energie boost geven. Dit zijn vooral de achterover buigingen zoals de kameel.
Maar ook de meeuw helpt goed.

Energiebal
Een energiebal is een bal van energie die je naar een pijnlijke plek in het lichaam kan sturen of juist door kan geven aan elkaar.
Sla om en om de rug van de hand tegen de palm van de andere hand. Vorm dan met beide handen een bal en voel de energie. Stop deze bal in het lichaamsdeel die het nodig heeft of geeft de bal aan elkaar door om de energie te delen. Je kunt je voorstellen dat je weer opgeladen bent. Net als een batterij.