Coördinatie

Coördinatie betekent dat je goed gebruik maakt van de onderlinge verbanden tussen verschillende delen van je lichaam om bewegingen te kunnen uitvoeren.  Coördinatie is een van de basis motorische vaardigheden. De andere vier basis motorische vaardigheden zijn snelheid, kracht, uithoudingsvermogen en lenigheid. Actieve kinderen ontwikkelen deze vaardigheden voor een deel spelenderwijs.

Een goede coördinatie geeft aan dat de hersenen de spieren juist aansturen. Als je kijkt naar de grove motoriek betekent dat een kind zich soepel door de ruimte beweegt, voorwerpen kan mikken en vangen, afstanden kan inschatten. Kijkend naar de fijne motoriek wordt met coördinatie de kleine soepele bewegingen van het lichaam bedoeld. Om bijvoorbeeld te kunnen tekenen en schrijven is een goede oog-hand coördinatie onmisbaar.

Coördinatie in de kinderyoga

In een kinderyogales wordt aandacht besteed aan het ontwikkelen van de coördinatie. Spelenderwijs worden oefeningen en houdingen aangeboden die de coördinatie verbeteren.  Een oefeningen om de links/rechts coördinatie bij kinderen te verbeteren is de kruisloop waarbij het kind zijn lichaamsdelen over de middenlijn kruist.


Kruisloop kinderyoga