Reptielenbrein

Het reptielenbrein, de hersenstam, is het oudste deel van je hersenen. Het brein is een ongelofelijk krachtig deel van het menselijk lichaam. Het zorgt er  voor dat we ten opzichte van dieren buitengewoon intelligent zijn en bovenaan in de voedselketen staan. De hersenen bestaan uit 3 lagen:
  1. Het buitenste gedeelte: dit deel reguleert de verwerking van geschreven taal, rekenen, rationaliseren en het complexe denkvermogen. Je bent je bewust van je gedachten en emoties. Dit deel noemen we de neocortex, of de hersenschors. Met dit deel van het brein kun je weloverwogen beslissingen nemen. Je kunt met dit deel van je brein gepast gedrag kiezen in een bepaalde situatie. Ook kun je hiermee leren, huiswerk maken en plannen. Je kunt doelen stellen en problemen oplossen. Met dit deel van je het brein kun je reflecteren op je eigen gedrag.
  2. Het middelste gedeelte: dit deel reguleert je emoties en je ‘onderbuikgevoel’. Dit deel van het brein noemen we het limbisch systeem, of zoogdierenbrein. Het zoogdierenbrein filtert prikkels op emotionele relevantie en vergelijkt deze met opgeslagen herinneringen en gedrag, gebaseerd op positieve en negatieve ervaringen. Dit deel van het brein gaat over moederliefde, sociale binding. Samen met het reptielenbrein, zorgt dit deel van je hersenen ervoor dat je gedrag herhaalt dat voor jou positieve effecten heeft en situaties te vermijden die voor jou vervelende ervaringen hebben gegeven in het verleden.
  3. Het reptielenbrein: dit deel reguleert jouw overlevingsdrang en je instinct. Dit deel van je hersenen neemt instinctief besluiten door te reageren op prikkels die het herkent uit het verleden. Het reptielenbrein zorgt ervoor dat jij wilt vechten, vluchten of ‘bevriest’ in een situatie. Het reptielenbrein regelt je primaire levensbehoeften: ademhaling, hartslag, voeding en veiligheid. Het reptielenbrein is erop gefocust om jou zo veilig mogelijk te laten overleven. Het reptielenbrein regelt ook jouw reflexen, basale fysieke functioneren, temperatuur en hormoonhuishouding.
Gewoonten doorbreken & het reptielenbrein
Je reptielenbrein is het ‘oergedeelte’ van je brein. Stel dat jij graag af wilt vallen, dan doet het reptielenbrein er alles aan om jou te beschermen vanuit een oerinstinct. Vanuit jouw neocortex kun je iets op wilskracht willen bereiken, maar het reptielenbrein zal hierbij in de weerstand gaan. Hoe kun je dan toch gewoontes doorbreken?
In jouw brein zitten neuronen die in je hersenen verbindingen aanleggen met je zenuwstelsel; je kunt dit vergelijken met het aanleggen van een snelweg. Hoe vaker je een bepaalde situatie meemaakt, des te vloeiender dit paadje wordt in je hersenen. De kunst is dus om een ander paadje aan te maken, wanneer je gewoontes wilt veranderen.
 Stel dat je geneigd bent om te gaan snoepen als je de koelkast ziet, dan is het de kunst om deze gewoonte te gaan veranderen door een nieuwe gewoonte. Word je bewust van jouw oude patronen en neem de tijd om stap voor stap je oude gewoonten te doorbreken. Je zou bijvoorbeeld ook een ademoefening of een yogahouding kunnen doen, elke keer dat je de neiging hebt om te gaan snoepen.

Hechting en het reptielen brein
Al in de zwangerschap worden in je reptielenbrein ‘paadjes’ aangelegd voor een veilige of onveilige hechting. Wanneer de baby nog in de buik zit en de moeder veel stress ervaart, zullen de hersenen van de baby zich anders ontwikkelen. Ook wanneer er na de geboorte of in de eerste levensjaren van het kind veel spanning is, is er een kans dat het kindje zich onveilig hecht. Kinderen die onveilig gehecht zijn reageren snel vanuit een vecht- / vlucht- of bevries modus. Zij staan in een overlevingsstand. Kinderen die onveilig gehecht zijn staan daarom vaak in een hyper-alerte modus. Het reptielenbrein is erop gericht om hen te beschermen tegen stress en is daarom waakzaam. Hyperalerte kinderen bewegen constant om hun omgeving in de gaten te kunnen houden. Leren is moeilijker voor onveilig gehechte kinderen. De alerte stand vraagt veel energie van het kind.

Kinderyoga voor het reptielenbrein
Kinderyoga kan heel helend werken voor deze kinderen. Als kinderyogadocent is het belangrijk om kinderen een gevoel van veiligheid mee te geven in de kinderyogales. Acceptatie van het kind staat hierbij voorop. Wanneer het kind vanuit een overlevingsmodus fel reageert, is het belangrijk dat jij als kinderyoga docent rustig blijft. Door middel van op en neer gaande bewegingen kun je het limbisch systeem activeren en her programmeren. Deze oefeningen werken geruststellend.

Helende baby yoga oefeningen
  1. Wiegen
  2. Draagdoekdans
  3. Samen bouncen op een yogabal
  4. Samen heen en weer bewegen op een kinderyogaplank
    Helende kinderyoga oefeningen
  5. Huppelen
  6. Spiegeldans – 1 persoon doet een beweging voor, de ander doet het na.
  7. Skippy ballen
  8. Springen