Downsyndroom

Syndroom van Down is een aangeboren aandoening . Als je bent geboren met het Syndroom van Down heb je een extra chromosoom 21. Er is dus een chromosoom teveel en er is daardoor ook teveel DNA. Hierdoor raken allerlei processen in het lichaam in de war. Daarnaast hebben kinderen met Down een lichte tot ernstige verstandelijke handicap. De ontwikkeling gaat langzamer en zijn er vaker lichamelijke problemen. Die bij iedereen anders zijn.

Gezondheidsproblemen

Veel kinderen met het Syndroom van Down hebben problemen aan de luchtwegen, hartafwijking, problemen met spraak, zicht en gehoor. Ook komt er vaker epilepsie en suikerziekte type 1 voor en een te traag werkende schildklier. Veel herkenbare uiterlijk kenmerken zijn dat de ogen schuiner staan, de nek korter, lage neusbrug hebben en ze vaker kortere en bredere handen hebben, ook zijn ze vaak kleiner dan hun leeftijdsgenoten.
 Naast gezondheidsproblemen kunnen ze moeite hebben met het omgaan van emoties , kenmerken hebben van ADHD of Autisme. Ook komt er vaker op jongerenleeftijd de ziekte van Alzheimer voor. De gemiddelde leeftijd van mensen met het Syndroom van Down is 60 jaar.

Voordelen van yoga voor kinderen met Downsyndroom

Bij kinderen met Syndroom van Down helpen yogahoudingen het hele lichaam te stretchen, ontwikkelen en versterken. De yogalessen hebben een vaste volgorde en dat geeft de kinderen een veilig en rustig gevoel. Door de oefeningen creëren ze een betere balans, spraakvermogen en kracht. Daarbij worden emoties beter gereguleerd en de prikkelverwerking verloop soepeler. Ook heeft het een gunstig effect op de organen en helpen klieren uit te balanceren en te revitaliseren. Dit helpt voor kinderen om slank en flexibel te blijven.. Ademhalingsoefeningen in combinatie met yogaoefeningen verbeteren het lichaamsbewustzijn, concentratie, evenwicht en geheugen.

Foto: Cliff Booth - Pexels