Cognitieve ontwikkeling

De cognitieve ontwikkeling is de manier waarop het kind iets interpreteert, oplossingen bedenkt en leert. Dit gebied richt zich op het denken, de aandacht en het geheugen. Het kind ontwikkelt zijn gevoel voor richting en verhoudingen. Jonge kinderen denken vooral concreet, vanuit hun eigen ervaringen en zintuiglijke waarnemingen. Bij kinderen vanaf 7 jaar neemt het geheugen en het concentratievermogen sterk toe. Vanaf 10 jaar ontwikkelt het logisch denken en beschikken de kinderen over voldoende taalvaardigheid om meer complexe begrippen en redenaties onder woorden te brengen. Ze zijn beter in staat om abstract te denken, over situaties die zij niet zelf hebben meegemaakt. Ook kunnen ze zich inleven in verschillende standpunten.

Kinderen ontwikkelen hun verstandelijke vermogens in interactie met de wereld om hen heen. De meeste kinderen zijn uit zichzelf nieuwsgierig en leergierig en gaan op ontdekkingstocht. Daar kun je op inspelen tijdens de kinderyoga, door iets aan te bieden wat kinderen uitdaagt om een stapje verder te zetten in hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld door het doen van kimspelletjes in je les of een blote blote voetenpad.

Daarnaast kun je de cognitie en het concentratievermogen stimuleren door visualisaties en meditaties aan te bieden tijdens je lessen. Uiteraard zijn dit voor de kleintjes korte eenvoudige oefeningen, die je steeds wat langer en complexer kunt maken naarmate de yogi’s ouder worden.