Blote voetenpad

Een blote voetenpad is een pad dat kinderen in een yogales kunnen afleggen over verschillende ondergronden. Dit kan geblinddoekt of met open ogen. Door de wandelroute te lopen over bijvoorbeeld zand,  gras, tapijt of door water wordt de tastzin van de voeten geprikkeld. Dit is ontzettend leerzaam voor kinderen!

Een blote voetenpad kan een goede vertrouwensoefening zijn, wanneer je koppels samen laat werken (de ene persoon is geblinddoekt, de ander geeft die persoon een hand en leidt deze langs de verschillende onderdelen). Dit is ook een geschikte opdracht in een ouder-kind yogales. Eerst leidt de ouder het kind langs de onderdelen en vervolgens mag het kind de ouder aan de hand nemen op het parcours. Dit werkt verbindend en heeft een positief effect op de relatie tussen de ouder en het kind.

Silly shapes sensory cirkelset

Ook kan een blote voeten pad als raadspel worden ingezet met het silly shapes sensory cirkelset.  Het spel bevat kleine en grote cirkels met verschillende structuren. Het kind kan met ogen dicht voelen wat voor structuur een bepaalde kleine cirkel heeft. Vervolgens loopt het een blote voeten pad over de grote cirkels en gaat op zoek naar dezelfde structuur als de kleine cirikel.

Voordelen van een blote voetenpad

Met een blote voeten pad komt het kind via aanraken, betasten en grijpen tot het begrijpen van de wereld om zich heen. Door de weerstand die het via de voeten waarneemt, kan het de grens voelen zijn/haar eigen lichaam en de omgeving. Daardoor kan het een gevoel van vertrouwen ontwikkelen. Een blote voetenpad is ook fijn om te doen voor het uitvoeren van balansoefeningen in de kinderyogales. Hierdoor wordt het kind zich meer bewust van zijn/haar voeten en leert het tevens om zijn evenwicht te verdelen over de voet. Daarnaast helpt een blote voeten pad om te gronden en te aarden. Dit geeft het kind kalmte en rust. Door de aandacht naar de voeten te brengen, kunnen piekergedachten verminderen. Het helpt het kind letterlijk en  figuurlijk steviger in zijn schoenen te staan.