Ademspelletjes

Ademspelletjes zijn oefeningen die een kind leert om spelenderwijs zijn eigen ademhaling te onderzoeken. Ze ervaren wat gedachten, beweging, aanraking en zintuiglijke prikkels doen met het ritme van de adem, zonder die te sturen of te veranderen.

Ademhalen is natuurlijk proces. Een pasgeboren baby wil direct na de geboorte instinctief ademhalen. Jonge kinderen denken ook nog niet na bij het ademhalen. Tot een jaar of 7 ademen kinderen van nature door de buik. Een buikademhaling is een teken van ontspanning.  Wanneer kinderen ouder worden, ontstaan er steeds meer spanningen en angsten. Kinderen gaan onbewust steeds hoger ademhalen en kunnen dan een borstademhaling ontwikkelen. Het is daarom heel goed om kinderen van jongs af aan bewust te maken van hun ademhaling, door middel van ademspelletjes voor kinderen.  Kinderen kunnen zo leren hun adem bewust in te zetten om zichzelf te kalmeren en te ontspannen. Spanningen en angstgevoelens verminderen, kinderen worden zelfbewuster en minder vatbaar voor verkoudheden.

Wat vertelt onze ademhaling ons?
Ademen is iets wat we al ons hele leven doen. Soms ademen we bewust maar voor het merendeel ademen we toch onbewust. Onze ademhaling staat dan ook symbool voor onze gemoedstoestand. Ben je ontspannen, dan zal je eerder via je buik ademen op een rustige, zachte manier. Wanneer je gespannen bent of in paniek geraakt, schiet je lichaam plots in een borstademhaling. Je
ademt hierdoor oppervlakkig en hoog in je lichaam, soms als schokkend en onregelmatig. Bij kinderen, maar ook bij volwassenen, is de natuurlijke ademhaling vaak verstoord. Dit resulteert in een oppervlakkige ademhaling waardoor te weinig zuurstof de longen binnenkomt. Op lange termijn kan dit negatieve gevolgen hebben op het lichaam. De bedoeling van een ademoefening is simpel: de natuurlijke ademhaling herstellen en ervoor zorgen dat we op een rustige, ontspannen manier kunnen ademhalen. Hiervoor gebruiken we een buikademhaling.

Ademhaling en yoga
De ademhaling kan bij yoga ingezet worden om pijn of ongemakken af te zwakken of te stoppen. Wanneer men bijvoorbeeld moeite heeft om een bepaalde asana uit te voeren, kan men hiervoor de ademhaling gebruiken om gericht energie en kracht te sturen naar het lichaam of de plek die moeilijkheden ervaart.

Ademmeditatie voor kinderen
Een ademhalingsmeditatie kan op verschillende manieren ingezet worden tijdens een (kinder)yogales. Enerzijds kan men zich echt focussen op de beweging van het lichaam en de lichamelijke gewaardwording van het in-en uitademen. Anderzijds kan een ademhalingsmeditatie ook als een soort van concentratieoefening beschouwd worden. Een ademoefening is niet iets wat voorbereiding vraagt. Het kan aan het begin van de les of op het einde ervan maar evengoed kan je dit tussendoor toepassen. Dit kan al liggen of op een stoel . Het doel van een ademoefening of -meditatie is:
  • Een bewuste ademhaling hanteren om te leren ontspannen.
  • De ademhaling leren waarnemen door bijvoorbeeld een hand op de buik te plaatsen.
  • Een diepe, rustige ademhaling ontwikkelen zodat hun lichaam voldoende zuurstof krijgt.
Belangrijk om hierbij te onthouden is dat bij een dergelijke oefeningen het nooit om het bereiken van het doel mag gaan, maar om het ontwikkelen en het proces ervan.


Ademspel tijdens de kinderyoga

Tijdens een kinderyogales wordt ademspel ingezet om kinderen bewust te maken van hun ademhaling. Een ademspel kan heel speels zijn, zoals bellenblazen; groot en klein, snel en langzaam. Ook balletjes of watjes weg blazen door een rietje (liefst van duurzaam materiaal zoals RVS of bamboe) vinden jonge kinderen erg leuk.

Voor oudere kinderen kan het prettig zijn om gebruik te maken van hun voorstellingsvermogen. Probeer voor je te zien hoe je al je gedachtes in een ballon blaast, door vijf maal diep uit te ademen. Leg een knoopje in de ballon en laat hem, met al je gedachtes, weg vliegen. Je kunt ze ook laten uitademenals de wind, een orkaan, storm of briesje.

Tip: ademspelkaarten van Helen Purperhart.


kinderyoga