Houdingen

Houdingen worden ook wel Asana's genoemd. Het woord Asana komt uit het Sanskriet, een oude heilige Indiase taal. Houdingen rekken en strekken het lichaam waardoor je lenigheid, gevoel voor evenwicht, uithoudingsvermogen, vitaliteit, aandacht en alertheid ontwikkelt.

Tijdens de yoga wordt de wervelkolom zowel voorwaarts, achterwaarts en zijwaarts gebogen, als gedraaid en ondersteboven gekeerd.  Je voert altijd tegenhoudingen uit voor een evenwichtige uitwerking. Houdingen werken zuiverend voor het lichaam en bereiden het lichaam voor op de meditatie. Daarnaast zorgen ze voor het verkrijgen van een krachtig en flexibel lichaam. Doordat de houdingen het lichaam vrij en los maken, kan de levensenergie vrijelijk gaan stromen en word je minder snel ziek.

Houdingen voor kinderen

Het belangrijkste verschil tussen houdingen voor volwassenen en kinderen is de aandacht voor een goede uitlijning. Bij kinderyoga ligt de focus minder op een goede uitlijning en deze hoeft ook alleen verbeterd te worden als de uitvoering voor het kind onveilig is of blessures kan veroorzaken. Kinderyoga draait niet om perfectie. Het gaat om het onderzoeken en leren kennen van je grenzen, om ze daarna heel voorzichtig op te rekken. Vanuit die gedachte geven we kinderen tijdens de yogales alle ruimte om fouten te maken en daarvan te leren.