Gronden

Gronden betekent dat je bewust verbinding maakt met de aarde. Gronden wordt ook wel aarden genoemd. Door te gronden maak je verbinding tussen de bovenkant van het lichaam (hoofd, nek, schouders) en de onderkant. En tussen hemel en aarde. Door te gronden zorg je voor een goede doorstroom van energie. De energie van de aarde is een stabiele energie die zorgt voor zwaarte in je lichaam. Door je te verbinden met de aarde voel je je rustiger en meer in balans. Gronden is één van de eerste oefeningen die je doet in een yogales. Op die manier kun kom je in het hier en nu en kun je de les met volle aandacht volgen. Als je goed geaard bent, ben je minder gevoelig voor prikkels van buitenaf en je kunt je beter concentreren op jezelf en wat je aan het doen bent.

Kinderyoga en gronden

Gronden wordt tijdens kinderyogalessen vaak in het begin van de les ingezet. Want een goede houding en contact met de aarde, zorgt voor een goede basis voor de rest van de oefeningen.  Maar gronden is natuurlijk ook buiten de yogalessen van belang, want door goed te gronden ervaar je minder klachten van spanning en houd je verbondenheid tussen je lichaam en de grond. Wanneer je stevig op je voeten staat haal je kracht uit de aarde in plaats van uit je rug. Wanneer je met een holle rug staat, maak je de verbinding tussen de boven- en onderkant van je lichaam moeilijker.

Hoe kun je gronden?

  • Je voeten staan stevig op de grond, naar voren gericht, op heupbreedte (door het gewicht wat te wisselen naar voren, achter, links en rechts kun je bepalen hoe je moet staan om het gewicht in het midden te houden en zo te verdelen over de gehele voet)
  • Je knieën zijn licht gebogen en zitten niet op slot en zijn dus niet overstrekt.
  • Je bekken is licht naar voren gekanteld en de billen drukken naar beneden.
  • Je rug is recht, dus niet bol of hol.
  • Je buikspieren zijn licht aangespannen
  • Je borstkas is vooruit gericht.
  • Je schouders zijn laag
  • Je keel en kaak zijn ontspannen (dit kun je controleren door je mond zacht te maken, de tong tegen het gehemelte te leggen en te voelen of de kaken niet teveel op elkaar geklemd zijn).
  • Je kin is licht ingetrokken.
  • Je kruin wijst omhoog

Wat kun je nog meer doen?

In kinderyogalessen wordt er naast een goede basishouding, ook aandacht besteedt aan gronden door contact te maken met de grond door bv. te stampen, voeten te masseren, evenwicht te bepalen, etc.  De volgende oefeningen hebben ook een gronden effect op kinderen: berg, boom, muis en magneet. Bron: Kinderyogakaarten  en Kinderyogaboek van Helen Purperhart.