Ontspanning

Ontspanning betekent niet gespannen zijn. Een ander woord voor ontspanning is relaxen. Als je ontspannen bent zijn je spieren los en ook in je hoofd voel je geen spanning. Ontspannen zijn is een fijn gevoel. Ontspanning is iets waar vele mensen al decennia lang naar op zoek zijn. Maar naar wat zoeken we precies en hoe kunnen we ontspanning bereiken? Om te ontspannen is het niet perse nodig om niets te doen, ook inspanning kan leiden tot ontspanning. Bijvoorbeeld door te sporten of actieve yoga te doen. Je kunt op 2 manieren ontspannen zijn: geestelijke (mentaal) en fysieke (lichamelijk).

 Wat is geestelijke ontspanning?

Geestelijke ontspanning is de rust die we creëren in ons hoofd. Na een drukke dag vol stress en piekermomenten ken je vast wel het gevoel van een te vol hoofd. Zeker na zo'n dag is het belangrijk om je hoofd weer helemaal leeg te maken en te ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van verschillende ademtechnieken, mindfulness, meditatie of yoga.

Voordelen van geestelijke ontspanning

  • Je krijgt meer energie
  • Je geest staat scherper
  • Je voelt je fitter en uitgeruster
  • Je voelt beter in je vel
  • Je bent vitaler
  • Je productiviteit stijgt

 Wat is lichamelijke ontspanning?

Lichamelijke ontspanning is de rust die we ervaren in ons lichaam. Je hebt vast in je leven wel eens drukke momenten of situaties die je stress bezorgen ervaren. Het menselijk lichaam ervaart deze stress als een bedreiging en heeft als verdedigingsmechanisme een vecht- of vluchtreactie. Deze begint met hevige angst en stress. Toch bestaat er ook een derde reactie, namelijk verstijven. Deze laatste reactie is vaak van toepassing en zorgt er dan ook voor dat ons hele lichaam en hun spieren gaan verstijven en verkrampen.

Het is  belangrijk dat je je lichaam terug naar een ontspannen en ongedwongen staat kunt krijgen zodat je optimaal kunt functioneren. Wat voor deze ontspanning zorgt, is voor iedereen anders. Sommigen gaan graag wandelen of bergbeklimmen, anderen sporten het er graag uit of men verkiest om zich te gaan ontspannen in een sauna of wellness.

Yoga kan naast bovengenoemde voorbeelden ook een goede manier zijn om deze lichamelijke ontspanning te verkrijgen op een dieper niveau. Door het beoefenen van yoga word je meer gewaar van je lichaam en wat er zich binnen afspeelt. Deze kennis kan je gebruiken om jezelf ook op andere momenten beter te leren kennen en te weten hoe je met bepaalde situaties kan omgaan.

Voordelen van ontspanning voor kinderen

Kinderen worden tegenwoordig vaak blootgesteld aan enorme stressfactoren, denk maar aan de prestatiedruk op school. Ook krijgen kinderen vaak een overdosis aan zintuiglijke prikkels met zich mee; tv, mobiel, computerspelletjes etc. Dit maakt dat hun zenuwstelsel op een zodanige manier overprikkeld wordt dat problemen zich in de toekomst gaan uiten.

Yoga kan hierbij een goede basis zijn om dit probleem te voorkomen of deels aan te pakken.
Bij yoga gaan we dieper in op de ontspanning die zowel het lichaam als de geest nodig heeft. Dit versterkt de zenuwbanen en biedt ons een krachtig zenuwstelsel dat stress en negatieve prikkels eenvoudiger kan reduceren.

Tijdens de kinderyoga verdiept een kind zich, naast verschillende houdingen, in de ademhaling of wordt doorheen de les de focus hierop gelegd. De les wordt afgesloten met een ontspanningsoefening (savasana) en een (geleide)meditatie.