Kindermassage

Kindermassages is een laagdrempelige manier die gemakkelijk door de kleding heen uitgevoerd kan worden. Bij de kindermassage gaat het om het om het leren omgaan met aanraking en het plezier dat je samen beleeft.  

Masseren is op een prettige en door beide partijen gewenste manier van aanraken. Zowel het geven als het ontvangen van een massage werkt ontspannend en verbindend. Massage maakt kinderen meer bewust van hun eigen lijf waardoor het gevoel van eigenwaarde versterkt.

Baby’s en jonge kinderen worden als vanzelf vaak aangeraakt bij de verzorging, dragen, in slaap wiegen, spel, troost en knuffelen. Als kinderen ouder worden is het vele aanraken wat minder vanzelfsprekend. De behoefte aan een prettige en gewenste aanraking is er echter nog wel. 

Voor kinderen zijn er allerlei speelse manieren van masseren. Bij de peuters kun je beginnen met een korte massage. Omdat een peuter nog erg op zichzelf gericht is, is het lastig om de aandacht lang te houden bij wat voor een ander prettig is. Wel kunnen peuters bij elkaar, in spel, doen alsof ze elkaars rug even wassen en drogen. Zo aaien ze elkaar met aandacht op een zachte manier. 

Oudere kinderen kunnen de aandacht langer bij de ander houden en zo via massageverhalen verschillende teken- en kneedtechnieken toepassen bij het masseren. Bovendien kunnen er verschillende materialen worden gebruikt zoals veertjes en massageballen.

Onderlinge massage bij kinderen is ook een zeer geschikte activiteit om in de klas te doen. Kinderen leren aan te geven wat ze wel en niet prettig vinden, ze leren rekening te houden met wat een ander graag wil. Ze ervaren het fijne gevoel van het geven en ontvangen van een massage!

Kindermassage tijdens de kinderyoga

In een kinderyogales is het masseren vaak een vast onderdeel van de les. Masseren is een prettige manier om rust, verbondenheid en veiligheid in de groep te creëren. Ook in een ouder en kind yogales komen massagespelletjes voor. Tijdens de aanraking komt het hormoon oxytocine, het knuffelhormoon vrij en zorgt voor een gevoel van gelukzaligheid. 

Happy kids heeft materialen ontwikkeld om hier met groepen mee aan de slag te gaan en ook de kindermassagekaarten van Helen Purperhart zijn een bron van inspiratie.