Flexibiliteit

Flexibiliteit is het vermogen om je soepel aan te passen aan de omstandigheden.  Binnen de yoga gaat flexibiliteit vaak over de mate waarin er rekbaarheid zit op de spieren. Wanneer er meer rek is spreek je van een grotere flexibiliteit of lenigheid. De spierlengte speelt een grote rol in de mate van flexibiliteit. Deze spieren lopen over verschillende gewrichten in je lichaam. Je kunt je lenigheid en flexibiliteit vergroten door rekoefeningen te doen.

Kinderen zijn vaak nog erg flexibel en lenig. Wanneer kinderen in de puberteit komen neemt de lenigheid vaak aanzienlijk af en worden ze stijver.  Dit komt omdat de spieren korter worden. Door het doen van yoga kun je de spieren weer oprekken en word je vanzelf weer soepeler. Echter is lenigheid geen doel op zich tijdens de kinderygoa. Het luisteren naar je eigen lichaam en het verkennen van wat wel en niet binnen de mogelijkheden ligt voor jezelf, is erg belangrijk.

Tijdens de kinderyoga worden er veel oefeningen gedaan die je lijf soepel en flexibel maken. Alvorens er rekoefeningen worden aangeboden, is het belangrijk eerst de spieren op te warmen. Zonder warming up oefeningen kunnen er blessures ontstaan.
Rek en strekoefeningen maken je leniger en creëren ruimte in je lichaam. De duur van de oefening en de ademhaling zijn hierbij van belang. Wanneer je een houding langer vasthoudt en ontspant, train je je lenigheid.  Dit doe je door met iedere uitademing zoveel mogelijk spanning los te laten.