Communiceren

Communiceren is het uitwisselen van informatie. Dit kan bijvoorbeeld door praten of door gebaren te maken. Als mensen met elkaar communiceren is het heel belangrijk dat ze elkaar goed begrijpen, anders kan er ruzie ontstaan. Geweldloos communiceren, of ook wel verbindend communiceren, is een manier van met elkaar praten die is ontwikkeld door Marshal Rosenberg. Hij zag dat er heel veel problemen tussen mensen waren en wilde graag juist dat er meer vrede zou zijn in de wereld. Hij onderzocht hoe het toch komt dat er zo vaak ruzies zijn en ontdekte dat je door goed naar elkaar te luisteren, je te verdiepen in de gevoelens van de ander en je eigen gevoelens te vertellen je veel ruzies kunt voorkomen. Je begrijpt elkaar dan beter. Er zijn 4 stappen die je kunt leren te gebruiken en als je dat vaak doet gaat het steeds makkelijker. Uiteindelijk hoef je er niet meer bij na te denken en gaat het vanzelf.


Geweldloze communicatie voor kinderen

Om het bewust communiceren voor kinderen helder te maken kun je gebruik maken van de giraf en de jakhals:


1. De jakhals is resultaatgericht, dwingend en autoritair. De jakhals gaat uit van één simpele overtuiging en het idee dat er zoiets bestaat als goed en fout. Bijvoorbeeld als er dingen op school gebeuren, zoals een kind die iets doet waar de ander het niet mee eens is.


2. De giraf is zowel zachtaardig als sterk, kijkt met mildheid naar wat zich aandient, communiceert vanuit zijn hart en zoekt naar verbinding en helderheid.

Image by montypeter on Freepik

Je zou nu kunnen denken dat de jakhals dus slecht is. En jezelf voornemen om niet meer te oordelen. Eigenlijk is deze gedachte ook een voorbeeld van goed/fout denken is. Het lastige van niet willen oordelen is dat het onmogelijk is. Als je al wat geoefend bent in mindfulness dan weet je waarschijnlijk al dat het niet mogelijk is om bewust je gedachten te stoppen. Je hersenen doen niet anders, daar zijn ze op gemaakt. En het is hartstikke normaal. Gedachten komen en gaan. Wat wel mogelijk is, is om te kiezen waar je jouw focus wil leggen. Op de goed/fout gedachten? Of iets anders? Elk oordeel is een uiting is van onvervulde behoeften. Dit betekent dat de jakhals je eigenlijk wil helpen om je behoeften te kennen, want van een vervulde behoeften word je gelukkig. Je jakhals probeert je dus, op een wat onhandige manier, te helpen gelukkig zijn. Het is mogelijk de jakhals te accepteren en ruimte te geven, en tegelijkertijd giraf te zijn, vanuit een diepe wens bij te dragen aan geluk en vrede voor iedereen.


De giraf helpt de jakhals zich te uiten waardoor zijn meedogenloosheid kan veranderen in mededogen. Bewuste communicatie vraagt je om je steeds bewust te zijn van je intentie waarmee je het contact aangaat. Het is geen trucje om te zorgen dat je nu je zin krijgt. Het gaat om de intentie van verbinden en nieuwsgierig zijn naar wat de ander drijft. Op deze manier kunnen er oplossingen ontstaan waar iedereen blij mee is. Het enige wat je hoeft te doen om nooit meer het gedrag van de ander persoonlijk te nemen, is de jakhals te vertalen naar de onderliggende behoefte, zodat je daarop kunt focussen in plaats van op die gedachten. De giraf en de jakhals horen dus allebei bij ons en zijn allebei belangrijk. De jakhals geeft veel informatie over wat je wilt en nodig hebt. Je wordt dan boos, bang of verdrietig omdat je iets niet krijgt. Het is dus niet handig om dit signaal te willen onderdrukken.