Positiviteit

Positiviteit is aandacht voor de goede dingen. Bijvoorbeeld door positief in het leven te staan, daarmee wordt bedoeld dat je iedere dag opnieuw uitgaat van de goede dingen. Elke dag kan iets goeds en dus iets positiefs brengen. Denk aan een leuke ontmoeting, mooi weer maar ook een lief berichtje of een mooi compliment kunnen de dag positief kleuren. Positiever worden is het zoeken naar een evenwicht in je zelf. Een bekend voorbeeld om het verschil uit te leggen tussen iemand die negatief is en iemand die positief is dat van het glas dat half gevuld is met water.
  • Een negatief iemand zal zeggen dat het glas half leeg is.
  • Een positief iemand zal zeggen dat het glas half vol is.
Het grappige aan dit voorbeeld is dat er aan de inhoud van het glas niets veranderd is. Alleen de manier waarop je er naar kijkt is anders. Positief denken maakt het leven leuker en lichter, ook zorgt het ervoor dat je langer leeft. Alleen jijzelf hebt invloed op je gedachten en of die positief of negatief zijn. Andere mensen om je heen kunnen wel invloed hebben op hoe jij je voelt maar jij bepaald hoe je er over denkt. Je kunt ze positief bekijken, in het licht van de zon of negatief met een zwart wolkje erboven.

Positief denken heeft geen invloed op wat er in je leven gebeurt, er kunnen nog steeds minder leuke dingen gebeuren, alleen door er anders naar te kijken wegen de nare dingen wat minder zwaar. Ook positief over jezelf denken helpt je om je blijer te voelen. Je krijgt ook meer zelfvertrouwen en je straalt. Je gaat dan minder angst en paniekgevoelens ervaren en het zorgt ervoor dat je makkelijker je doelen haalt die je gesteld hebt.

Starten met positief zijn
Het komt er op neer dat je negatieve gedachtes probeert om te buigen naar positieve gedachtes. Dus niet “ik kan het niet” maar “als ik het probeer dan lukt het misschien wel”.

Begin bijvoorbeeld met het benoemen van je goede karaktereigenschappen. Wat vindt je leuk en mooi aan jezelf? Schrijf dat op of maak er een tekening van. Ook kun je iedere dag aan het einde van de dag 3 dingen benoemen en opschrijven waar je blij van werd, of wat goed is gegaan. Dat heeft een affirmatie. Door deze affirmatie te herhalen en hardop te zeggen voel je positiviteit door je lijf gaan.

Stel dat je gepest wordt, dan heb je waarschijnlijk minder zelfvertrouwen dan een vriendje dat niet gepest wordt. Soms kun je zelfs letterlijk wat in elkaar gebogen gaan lopen, met je hoofd naar beneden om maar niet geien te worden. Het helpt dan om een positieve affirmatie te hebben en die iedere avond te herhalen. Een goede yoga oefening is de berg. Deze oefening zorgt ervoor dat je stevig leert te staan en een goede trotse zelfverzekerde houding aanleert. Je staat dan fier rechtop. Het helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen en je straalt er zelfverzekerdheid mee uit. Dit zorgt ervoor dat de pesters minder snel durven pesten.

Affirmatie 
Zeg iedere ochtend iets positiefs over jezelf; bijvoorbeeld “ik ben vriendelijk, ik kan het, ik ben goed, wat een ander ook zegt”.
Kies een affirmatie en terwijl je die hardop een aantal keer uit spreekt sla je met je vuist in je handpalm. Voel ook wat je zegt.

Tekenen
Teken op een groot vel papier beide handen na. Benoem voor iedere vinger iets positiefs, dit kan een kwaliteit zijn dus wat je goed kan of een positieve eigenschap die je bezit. Schrijf dit bij of in iedere vinger. Kies nu voor iedere vinger een eigen kleur en kleur de vinger in. Als je bijvoorbeeld meer aandacht wilt schenken aan een bepaalde eigenschap of kwaliteit zou je die kleur terug kunnen laten komen in je kleding.