Creatieve ontwikkeling

De creatieve ontwikkeling is onderdeel van de cognitieve ontwikkeling en gaat over het vermogen om te dromen, fantaseren en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden. 

Dit kan gaan om spelen, dansen, zingen, schrijven, muziek maken, knutselen, tekenen, schilderen en het doen van yoga. De essentie van creativiteit is iets bedenken of doen wat nieuw is, anders dan de vaste manieren die een kind heeft geleerd. Jonge kinderen kennen nog geen vaste manieren en veel wat ze doen is nieuw. Ze zijn dus nog niet geremd in hun creativiteit. Naarmate kinderen ouder worden, worden ze zich meer bewust van zichzelf; hoe ze overkomen op anderen en wat anderen ervan kunnen vinden. Dat kan de creativiteit belemmeren. Creatieve activiteiten dragen bij aan de zelfstandigheid van kinderen en ze leren om op creatieve wijze problemen op te lossen.  Zelfvertrouwen is heel belangrijk bij creativiteit. Niet alleen zijn kinderen met een groot gevoel van eigenwaarde creatiever, het geldt ook andersom: creatieve kinderen hebben vaak een groot zelfvertrouwen. 

Creatieve ontwikkeling tijdens de kinderyoga

Tijdens de kinderyoga wordt de creatieve ontwikkeling gestimuleerd door het doen van geleide meditaties waarbij kinderen in hun gedachten beelden oproepen. Daarnaast maken ze een tekening van wat ze hebben beleefd tijdens een yoga avontuur. Ook krijgen de kinderen in een les ruimte om eigen variaties op yogahoudingen te bedenken of een massages op eigen wijze vorm te geven.