Klankschaal

Een klankschaal ziet eruit als een schaal en kan variëren qua materiaal, dikte van het materiaal, kleur en klankkleur. Klankschalen zijn afkomstig uit de Tibetaans Boedhistische gebieden en kunnen functioneren als muziekinstrument, maar ook als eetschaal of offerschaal.

In de yoga wordt de klankschaal gebruikt als slagmuziekinstrument tijdens bijvoorbeeld een klankschaalconcert. De klankschaal maakt geluid door er met een slagstok op te slaan. Ook deze slagstok kan variëren qua materiaal, dikte en kleur. De vormgeving van de slagstok heeft invloed op het geluid dat er uit de klankschaal komt wanneer je hem gebruikt. Je kunt de klankschaal op verschillende manieren geluid laten maken. Daarvoor onderscheiden we zeven basistechnieken. De drie meest voorkomende zijn hieronder beschreven. 

  • De klankschaal wordt aan de buitenzijde of binnenzijde aan geslagen met een klopper.
  • Met een wrijfstok wordt er gecirkeld over de rand van de klankschaal.
  • Er wordt een klein laagje water in de schaal gedaan. Daarna wordt er tegen de klankschaal geslagen met een klopper en wordt de schaal zachtjes heen en weer bewogen, zodat er verschillende tonen ontstaan.

Kinderyoga en de klankschaal

Een klankschaal kan tijdens de kinderyogales worden ingezet als een luisterspel of om aandacht te krijgen van de kinderen. Een oefening met klankschaal tijdens de kinderyogales kan bijvoorbeeld zijn: luisteren naar het geluid van de klankschaal, totdat je deze niet meer kunt horen. 

Tip: klik hier om een klankschaal te bestellen