Luisterspel

Een luisterspel kan tijdens een kinderyogales worden ingezet als een van de zintuigspellen, naast het kijken, ruiken, voelen en proeven. De term luisterspel duidt op het op een spelenderwijs aanbieden van een luisteroefening, in spelvorm dus. Voor een luisterspel kunnen verschillende soorten muziek, verschillende soorten instrumenten of andere materialen waar geluid uit komt, worden gebruikt.

De kinderyogadocent kan kiezen voor een oefening waarin hij of zij zelf een geluid laat horen (of verschillende geluiden), maar er kan ook voor gekozen worden om de kinderen zelf te betrekken in het maken van geluiden. Al dan niet met een instrument.
Tijdens een luisteroefening leren kinderen te luisteren naar de aanwezigheid en afwezigheid van geluid of het onderscheiden van de verschillende geluiden of geluidsfragmenten die de kinderen te horen krijgen.
Zo kan een klankschaal gebruikt worden om de kinderen een geluid te laten horen dat niet verandert van toonsoort, maar wel van sterkte. Langzaam neemt de sterkte van het geluid af, totdat het helemaal stil is. Naast hard of zacht kan er dus ook aandacht besteedt worden aan andere eigenschappen van geluid. Het beoefenen van een luisterspel zorgt voor een gerichte concentratie op wat je hoort en brengt zo de aandacht bij het zintuig: je oren.