Mandala

Mandala’s zijn cirkelvormige tekeningen of figuren waarin symmetrische elementen voorkomen. Het woord mandala komt oorspronkelijk uit het Sanskriet (een oude Indische taal) en betekent letterlijk: ‘magische cirkel’, of ‘magisch wiel’.

De basis, de buitenkant van een mandala, is rond. De vorm staat symbool voor natuurlijke cirkels als de aarde, de zon en de maan. Maar ook voor symbolische cirkels als de kringloop van het leven en verbondenheid in vriendschap en familie, als een kring.

Een oude Tibetaanse traditie is het maken van een zandmandala. De mandala wordt door een team van monniken gemaakt met gekleurd zand. Vanuit het middelpunt wordt naar buiten gewerkt. Het is een heel precies werk waar wel weken aan gewerkt kan worden. Als de mandala af is, wordt hij weer stuk gemaakt. Dit staat symbool voor een belangrijke les uit het Boeddhisme: niets blijft voor altijd. Probeer je dus nergens te veel aan te hechten.

Mandala's tijdens de kinderyoga

In een kinderyogales kan een mandala gemaakt worden van materialen uit de natuur. Denk aan takjes, stenen, en bloemen of - passend bij het seizoen - kastanjes of gekleurde herfstblaadjes.

Het tekenen of inkleuren van een mandala werkt rustgevend. Bij het tekenen of kleuren van een mandala spreek je je creativiteit aan. Het stimuleert de verbinding tussen denken en voelen, tussen de linker- en rechter hersenhelft.

Niet alleen het maken, tekenen of kleuren van mandala’s is een meditatieve bezigheid. Ook het kijken naar een Mandala kan een vorm van meditatie voor iemand zijn. Een mandala brengt innerlijke rust en stilte. De kleuren en figuren nemen je mee op een reis naar binnen. Iedereen vormt zijn eigen beelden bij het bekijken van een mandala. De kleuren en vormen doen je vanzelf aan herinneringen of dromen denken.

Deze vorm van meditatie is daarom ook voor kinderen heel geschikt. Je hoeft natuurlijk niet alleen maar stil te zitten en te staren, je kan de tekening aanraken en met je vingers over de lijnen gaan. Tijdens de meditatie kunnen kinderen proberen te voelen wat de vormen en kleuren met ze doen. Het kan ook fijn zijn de beelden, herinneringen of gevoelens die de mandala oproept te verwoorden.