Elementen

De 5 elementen zijn de bouwstenen van ons leven. Alles om ons heen is uit de vijf elementen opgebouwd te weten aarde, water, vuur, lucht en ether (ruimte). Maar ook de mens is uit deze 5 elementen opgebouwd. Alle veranderingen in onze omgeving zijn
van invloed op onze ( gezondheids) toestand. Bijvoorbeeld het weer, voeding, jaargetijde en tijdstip van de dag. Ieder mens heeft een unieke samenstelling van deze 5 elementen die zijn status en temperament bepaald. Elk van de 5 zintuigen geldt als een waarnemingsorgaan van elk van de 5 elementen. Ook sterrenbeelden zijn in de elementen onder te verdelen.

Aarde
Het element aarde is het zwaarste element wat we tegen zullen komen. Het betekent vastheid, stabiliteit en vorm. Het zintuig wat hierbij hoort is de reuk. Het staat voor: zwaar, ruw, hard, traag, stabiel, stomp, dik,grof. De sterrenbeelden zijn: Stier, Maagd en Steenbok.

Water
Het element water staat voor vloeibaar, het heeft geen vaste vorm, en het zintuig wat bij dit element hoort is de smaak. Het staat voor koel, week, slijmerig, beweeglijk. De sterrenbeelden zijn: Kreeft, Schorpioen en Vissen.

Vuur
Het element vuur staat voor hitte en wordt beheerst door de zon. Het zintuig wat hierbij hoort is het gezichtsvermogen. Vuur staat voor: heet, subtiel, licht, ruw, helder, droog, scherp en fijn. De sterrenbeelden:Ram, Leeuw en Boogschutter.

Lucht
Het element lucht staat voor beweging wat als enige element dit op eigen kracht doet.Het zintuig wat hierbij hoort is tast. Dit element kan de andere elementen in beweging zetten. De sterrenbeelden: Tweeling, Weegschaal en Waterman.

Ruimte
Het element ruimte, ook wel ether genoemd staat voor alles om ons heen, alles bevindt zich in de ruimte. Het zintuig wat hierbij hoort is gehoor. Ruimte staat voor: week, licht, glad en fijn.