Oxytocine

Oxytocine – met andere woorden hét knuffelhormoon – is een belangrijk stofje in je hersenen dat  een gevoel geeft van samenzijn en verbondenheid. En juist dit gevoel zorgt weer voor een boost voor je geluk niveau. Daarnaast geeft oxytocine je zelfvertrouwen, maakt het je vrolijk en helpt het je ontspannen. Oxytocine vermindert ook stress en onderdrukt het gevoel van angst.

Door aanraking, knuffelen, massage en zelfs oogcontact maak je oxytocine aan dat gevoelens van ontspanning, geluk en verbondenheid geeft.

Oxytocine staat ook bekend als het zwangerschapshormoon. Een zwangere vrouw maakt dit hormoon aan om de weeën op te wekken. Ook vlak na de geboorte van de baby speelt het hormoon oxytocine een belangrijke rol bij het op gang brengen van de borstvoeding en de verbinding tussen moeder en kind.

Baby’s en jonge kinderen worden als vanzelf vaak aangeraakt bij de verzorging, dragen, in slaap wiegen, spel, troost en knuffelen. Als kinderen ouder worden is het vele aanraken wat minder vanzelfsprekend. De behoefte aan een prettige en gewenste aanraking is er echter nog wel.

Oxytocine en kindermassage

In een ouder en kind yogales komen massage opdrachten voor. Het  hormoon oxytocine komt vrij en zorgt voor een versterking van de band tussen ouder en kind. Ook in kinderyogales komen vaak massage oefeningen aan bod. Kinderen kunnen elkaar zo op de rug (over de kleding) heen een massage geven. Zowel het geven als het ontvangen van een massage zorgt voor het vrijkomen van het knuffelhormoon oxytocine.  Onderlinge massage bij kinderen is dan ook een zeer geschikte activiteit om in de klas te doen. Kinderen leren aan te geven wat ze wel en niet prettig vinden, ze leren rekening te houden met wat een ander graag wil. Ze ervaren het fijne gevoel van het geven en ontvangen van en massage!

Tip: kindermassagekaarten van Helen Purperhart en de happy kidsmassage kaarten van Corina Elzenaar.