Kindhouding

De kindhouding wordt ook wel mudrahouding genoemd. Het woord voor kindhouding in het Sanskriet is Balasana. ‘Bala’ betekent kind en ‘Asana’ houding. Tijdens de kinhouding maak je je klein en ga je terug naar een gevoel van veiligheid. Veel jonge kinderen slapen ook nog in deze houding. Kinderen voelen zich daarom vaak ontspannen en veilig in deze houding.

Kinderyoga en kindhouding

De kindhouding wordt in de kinderyoga de muis genoemd. Deze houding wordt tijdens kinderyogalessen vaak ingezet als ontspannende, rustgevende en herstellende houding. Het brengt kinderen dichter bij zichzelf. De muis kan ook worden ingezet  na een uitdagende of intensieve houding. Door de grondende werking van de houding zorgt het voor ontspanning van de spieren aan de voorkant van het lichaam en stretcht de spieren van de enkels, de heupen en de dijen.

Hoe doe je de kindhouding?
 1) Kom op je knieën zitten met de voeten naar achteren, laat de wreef van de voeten de grond raken en breng de tenen naar elkaar toe. Je billen rusten zachtjes op de hielen. De rug is recht gestrekt.
 2) Wanneer de uitademing komt loop je met de handen rustig naar voren. Zo ver als het lukt, zonder dat je billen van de hielen komen, en kom tot stilstand.
 3) Ontspan vervolgens het hoofd en plaats je voorhoofd op de grond tussen de gestrekte armen.
 4) Spreid en ontspan je handen en vingers.
 5) Ontspan in de houding. Je komt beter in deze houding en ervaart meer ontspanning door tijdens iedere uitademing meer spanning in je spieren los te laten.

6) Je komt uit de houding door jezelf met je handen weer rustig overeind te duwen.

Variaties op deze kindhouding kunnen gemaakt worden door je knieën te spreiden, in plaats van tegen elkaar te houden. Ook kunnen je armen in plaats van naar voren, naar achteren gelegd worden langs het lichaam. Je handpalmen wijzen in het laatste geval omhoog. Ook een optie is om je hoofd te laten rusten op een wang, in plaats van op je voorhoofd. Dit wordt dan vaak toegepast in combinatie met de variatie met je armen naar achteren.