Yogales

Een yogales is een les waarin je voor bepaalde tijd bezig bent met yoga. Dit onder leiding van een yogaleraar of yogalerares die hiervoor een opleiding heeft gevolgd. Tijdens een yogales komen er verschillende onderdelen aan de orde: asanas (houdingen), meditaties, visualisaties en ademhalingsoefeningen. 

Er zijn verschillende yogavormen, waarbij de les een andere opbouw heeft en waarbij de nadruk opeen ander onderdeel ligt. Welke yogales het beste bij je past is per persoon verschillend. Vaak is het mogelijk om een proefles te volgen, op deze manier kun je erachter komen welke vorm yoga het beste bij je past, op dit moment.  

Een yogales kan op veel verschillende plaatsen gegeven worden, in een: yogaschool, park, sportschool, buurthuis of gymzaal.  

Het doel van een yogales is het in het hier en nu komen. Je maakt tijdens de les bewust verbinding met je lichaam, geest en ziel. Yoga kun je volgen om je fysiek en mentaal te ontwikkelen. Fysiek: je wordt flexibeler, mobieler, je evenwicht ontwikkeld zich en je spieren worden sterker door het uitvoeren van de asanas. Daarnaast ben je ook mentaal aan het ontwikkelen tijdens een yogales, je ervaart een ontspannen gevoel en ontwikkelt een heldere blik.  

Het volgen van een yogales heeft geen vaststaand doel, het is een reis die je aangaat waardoor je steeds verder ontwikkeld. Je kunt in yoga dan ook niet ‘goed’ of ‘slecht’ zijn.  

Kinderyogales 
Een kinderyogales wordt aangeboden door een kinderyogaleraar of kinderyogalerares, die daar een opleiding of aanvullende cursus voor heeft gevolgd. Er zijn steeds meer scholen en buitenschoolse opvang locaties die ook kinderyoga aanbieden.  

Een kinderyogales ziet er heel anders uit dan een yogales voor volwassenen. Vaak wordt een kinderyogales spelenderwijs aangeboden. Kinderen vinden het fijn om bewegen en rust af te wisselen en hier is tijdens een kinderyogales alle ruimte voor. Een kinderyogaleraar of kinderyogalerares maakt vaak gebruik van spelvormen, muziek, beweging, massage en visualisaties. De asanas worden vaker rondom een thema of een yoga avontuur aangeboden.