Innerlijke rust

Innerlijke rust is het diepgaande gevoel van vrede en stilte, het gevoel van kalmte doorheen je hele lijf, zonder pijn en angst. Je bent tevreden met jezelf en over jezelf of de dingen die je doet. Innerlijke rust is nodig om tot jezelf te komen en te blijven. Vooral dat laatste is ontzettend belangrijk in deze steeds sneller veranderende wereld. Een plek in jezelf hebben waar je steeds heen kan gaan is dan ook een must om overeind te blijven staan.

Met rust in je hoofd wordt bedoeld weinig tot geen piekergedachten, geen zorgen of slechte geheimen die in de weg zitten en er voor zorgen dat je je moeilijk kan concentreren op school, het lastig vindt om gefocust te blijven en sneller dan je eigenlijk wilt boos wordt. En misschien is het helemaal niet nodig dat je je zoveel zorgen maakt.

Rustmomenten
Het is belangrijk om iedere dag een rustmoment in te plannen. Niet een hele dag maar doorgaan en dan in bed ploffen en vervolgens niet kunnen slapen. Tijdens het rustmoment is het fijn om naar jezelf te kijken en te denken: “wat voel ik nu? Waarom voel ik me nu zo? Hoe kan ik me beter voelen?” Door te oefenen en dat regelmatig te doen zal het steeds makkelijker worden. Je bekijkt als het ware de ronddwarrelende briefjes in je hoofd en bedenkt wat je kan doen om ze op te ruimen. Mogelijk lukt het om een briefje al in een laatje te stoppen.

Voorbeeld
Je maakt je zorgen om oma. Oma is ziek en gaat misschien wel dood. Vroeger ging je vaak naar oma. Nu kan dat niet meer. Thuis zie je dat papa en mama het ook moeilijk hebben en verdrietig zijn. Het kan zijn dat je daarom niks vertelt over jou gevoelens en gedachten over oma.
Je moet er veel aan denken en slaapt er slecht van. Ook op school moet de juf steeds aan je vragen waar e met je hoofd zit.
Hoe zorg je voor meer rust en wat ruimte in je hoofd?
Je wilt er thuis niet over praten omdat je ziet dat papa en mama het al moeilijk genoeg hebben. Het is wel belangrijk dat iemand weet wat er in je hoofd speelt en dat het zo toch bij papa en mama terecht komt.
Als je er niet met papa of mama over kan of wil praten kun je ook met de juf praten of je tante.
Het is belangrijk dat je je zorgen en verdriet deelt, hierdoor voelt het al lichter in je hoofd en krijg je al een beetje meer rust.
Samen kunnen jullie dan dit moeilijke briefje in je hoofd opruimen.

Misschien is het wel mogelijk om nog een keer op bezoek te gaan bij oma of zou je oma even kunnen bellen.
Ook kun je door een brief te schrijven of een tekening te maken, oma laten merken dat je aan haar denkt. De juf of je tante kan weer met je ouders praten zodat zij ook weten dat je het er moeilijk mee hebt.
Zo komt er ook thuis ruimte voor je zorgen, verdriet en andere emoties. Je hoeft je gevoel niet meer te verstoppen. Dit geeft ook weer wat ruimte.
Neem de tijd om aan oma te denken, een brief te schrijven of een tekening te maken.
Misschien ging je wel eens met oma naar het bos.
Loop dan nog eens door het bos en sta eens stil om met al je zintuigen het bos te leren kennen.
Oma loopt in gedachten met je mee en je kunt haar vertellen dat je de vogeltjes hoort, de bladeren hoort knisperen onder je voeten en de vochtige aarde ruikt. Ook kun je alle kleuren benoemen die de bomen hebben.
Dit zorgt ook voor meer rust en ruimte in je hoofd. Dit is een mindfulness oefening. Mindfulness is niets anders dan je aandacht richten op het nu en woorden geven aan je gevoel.

Yoga en innerlijke rust
Het doel van yoga is niet alleen het verkrijgen van een soepel en sterk lichaam krijgen, maar ook het ervaren meer innerlijke rust. Door je focus op je ademhaling te richten verplicht je je lijf om de rust op te zoeken en naar binnen te keren, naar de stilte in jezelf. De innerlijke rust die hierdoor ontstaat kun je zelfs na de les nog verder voelen. Yoga nidra en een body scan zijn een goede oefeningen om in diepe ontspanning te komen. Het kan je helpen om bewust te worden van je eigen lichaam zodat je (op termijn) spanning leert herkennen. Een yoga nidra en bodyscan zijn lichaamsgerichte meditaties waarin je je hele lichaam afgaat, van je kleinste teen tot aan het puntje van je neus. Je benoemt elk lichaamsdeel en je focust de aandacht hierop. Je voelt of er spanning of een andere sensatie zit. Je geeft aandacht alle kleine details in je lijf.

Tips voor innerlijke rust
  • Wees positief
  • Leef in het hier en nu
  • Neem tijd voor ontspanning
  • Focus op je adem als iets moeilijk gaat
Kinderyoga en innerlijke rust
Innerlijke rust kan op verschillende manieren geïmplementeerd worden tijdens een kinderyogales. Een bodyscan, een meditatie-oefening of een ademspel zijn hier een voorbeeld van.

Voorbeeld van een kindermeditatie voor innerlijke rust
 ‘Ga liggen of zitten. Sluit je ogen. Ga met je aandacht naar je adem. Voel hoe je borst op en neer gaat. Ga met je aandacht naar het puntje tussen je twee wenkbrauwen. Beeld je in dat daar een witte, glanzende wolk zit. De wolk groeit in je hoofd en het wordt groter en groter totdat het buiten je hoofd komt. De witte, zachte wolk wordt nog groter en nu past je hele bovenlichaam er in: je hele hoofd, je nek, je schouders, je armen en handen en je borst. De wolk blijft groeien en groeien en nu pas je er helemaal in: je buik, je billen, je benen en zelfs de topjes van je tenen. Je zit helemaal in de grote wolk, die zweeft door de lucht. Je hebt nu alle tijd om in de wolk te blijven. In deze wolk ontspan je helemaal.’