Partneryoga

Partneryoga beoefen je met een ander. Een compagnon uit de yogales en dat hoeft niet perse een vriend of vriendin te zijn. De vormen van de houdingen worden bepaald door het type partneryoga die je beoefend. Zo bestaat er bijvoorbeeld acroyoga, waar de houdingen een acrobatisch tintje hebben en yogaspel waarbij de houdingen op een speelse manier worden aangeboden.

Partneryoga hoeft niet perse ‘uitdagend’ of ‘moeilijk’ te zijn. Je kan ook duo yoga beoefenen, waarbij je eenvoudige en rustgevende asana’s uitvoert. Het doel van deze vorm van partneryoga is het samenzijn om meer verbinding met anderen te ervaren. Yoga betekent tenslotte verbinding. 

Tijdens partneryoga ondersteun, versterk en help je elkaar om verder in de asana’s te komen. Partneryoga draait om samenwerking, terwijl je leert met andermans grenzen om te gaan en deze te respecteren. Net als bij alle vormen van yoga, gaat partneryoga om de ervaring en niet om de competitie

 Positieve effecten van partneryoga

  • Beter leren samenwerken. Bij veel oefeningen heb je elkaar nodig om in de asana te kunnen komen of dieper. 
  • Verbetering communicatieve vaardigheden verbaal en non-verbaal. Als je niet duidelijk de mogelijkheden van je lichaam aangeeft, kan je je blesseren of haal je niet uit de houding wat je had gehoopt. Via spraak of oogcontact kan je veel aan je partner duidelijk maken. 
  • Samen doelen leren stellen. Wat willen jullie samen uit de practice halen? Waar liggen de gezamenlijke grenzen? Zou je elkaar kunnen ook stimuleren om over persoonlijke barrières te stappen, zonder over grenzen van de ander te gaan? Beide yogi's moeten zich prettig voelen bij de practice. 

Partneryoga in een kinderyogales

Tijdens de kinderyoga is yogaspel een belangrijk onderdeel van de les. Yogaspel leert kinderen de waarde van samenwerken, rekening houden met elkaar, overleggen, experimenteren, grenzen verleggen en samen plezier beleven. Het gaat daarbij om het maken van verbinding, afspraken en het hebben van vertrouwen in elkaar. Wanneer je met kinderen yogaspelletjes doet is het belangrijk om goed te observeren hoe de dynamiek is tussen de kinderen en om rekening te houden met de lichaamsmaten zodat gelijkwaardige koppels gemaakt kunnen worden. 

Tip: Yogaspelkaarten van Helen Purperhart