Yoga op school

Yoga op school kan op verschillende manieren worden aangeboden op een basisschool of middelbare school. De les kan in een gym- of speelzaal worden gegeven als eenmalige clinic of lessenserie; om kinderen kennis te laten maken met yoga. 

Steeds meer scholen kiezen er tegenwoordig echter voor om yoga tot een vast of terugkerend onderdeel te maken van het curriculum. De yogadocent komt dan regelmatig op school om aan een hele groep leerlingen yogales te geven. 

Yoga op school heeft naast fysieke voordelen als groeiende kracht, balans, lenigheid en uithoudingsvermogen ook een aantal mentale en emotionele voordelen. Het zorgt voor een betere concentratie, hogere leerprestaties, het draagt bij aan de ontwikkeling van het zelfvertrouwen, helpt emoties reguleren en bevordert een goede sfeer in de klas. Yoga laadt kinderen op gedurende de schooldag en geeft tegelijk rust. En het mooie is dat de voordelen van yoga niet alleen effect hebben op de kinderen maar ook hetzelfde positieve effect hebben op de leerkracht. Het verlagen van stress, beter snelle beslissingen kunnen nemen, een creatievere geest en een soepel lichaam; geen overbodige luxe als je voor de klas staat. 

Yoga op school kan ook in het klaslokaal gegeven worden. De kinderen doen dan allerlei oefeningen zittend op hun stoel of staand ernaast. Het komt tegemoet aan de natuurlijke behoefte van kinderen om te bewegen. Op deze manier kunnen de leerlingen op meerdere momenten in de dag korte yogamomenten ervaren, onder leiding van hun vaste leerkracht. Yoga op school is een verbindende activiteit wat het zeer geschikt maakt voor een schoolklas: plezier en ontspanning voor de hele groep.

Inspiratie?

Het boek klas in balans van Helen Purperhart en mindfulness en yoga in de klas van Femmy Brug geven heel veel inspiratie voor oefeningen die in de klas op de stoel kunnen worden uitgevoerd. Check ook de training Yoga op school.