Kundaliniyoga

Kundalini yoga is een energieke, dynamisch én ontspannend yogastijl die ervoor zorgt dat kundalini energie in het lichaam vrijkomt. Het is een methode om levensenergie in jezelf wakker te maken. In de Kundalini yoga werk je aan fysieke, mentale, emotionele en spirituele groei.

Een Kundalini yogales duurt anderhalf uur en bestaat uit een serie oefeningen (kriay) van houdingen, ademtechnieken, ontspanning, mantra en meditatie. Elke les heeft een specifiek thema waarbij de kriya past. De structuur van elke les is gelijk, de inhoud kan iedere les weer anders zijn omdat er ontelbaar veel kriyas zijn. Ook worden de oefeningen vaak binnen een vast tijdslimiet uitgevoerd.

De oefeningen geven ritme aan je hele systeem. Je stapt uit je comfortabele gedachten-patronen omdat je ontdekt dat je tot meer in staat bent dan je denkt. Alle oefeningen binnen een les hebben een bepaald effect op je lichaam. De fysieke oefeningen geven ruimte aan je spieren en bindweefsel en openen je energiekanalen (meridianen) zodat kundalini energie vrij kan stromen. Met meditatie technieken word je langzaamaan baas over je eigen gedachten omdat je afstand neemt en beseft je dat je niet je gedachten bent. De adem technieken zorgen dat je prana (vitale levenskracht) rijkelijk stroomt door je lichaam waardoor je je vitaal en ontspannen voelt wat weer leidt tot creativiteit.

Waarom kundalini yoga doen?

  • Het geeft energie en levensvreugde
  • Het balanceert je klierensysteem
  • Het versterkt je zenuwstelsel
  • Het maakt je gecentreerd en helder
  • Het maakt je jeugdiger

Kundalini yoga voor kinderen

Kundalini yoga heeft ook veel voordelen kinderen. Het reguleert emoties en helpt kinderen om zichzelf beter te leren kennen. Ze ontwikkelen hun intuïtie, vergroten hun weerstand en uithoudingsvermogen. Bovendien maken de oefeningen hun lichaam krachtig, flexibeler en worden ze meer alert. Kinderen stralen van nature verwondering en plezier uit en zijn nog verbonden met hun innerlijke bron. Het diepere doel van kundalini yoga voor kinderen is om ze te helpen hun onbevangenheid en jeugdigheid te behouden. Het verschil met een kundalini yogales voor volwassenen is dat er er bij  kinderen niet wordt gewerkt met een vaste volgorde en tijdslimiet. Bij kinderen gaat het om de speelsheid en niet om de techniek en prestatie

Wat maakt kundalini yoga voor kinderen anders

Wat een kundalini kinderyogales  anders maakt dan een gewone kinderyogales is dat je de les begint en eindigt met een speciale mantra en dat de bewegingsoefeningen afwijken van de welbekende asana’s.

Meer weten over kundalini kinderyoga?

Check de online cursus kundalini kinderyoga van Helen Purperhart.