Mantra

Een mantra is een klank, woord of zin die telkens herhaald wordt. Samen vormen ze een soort gedicht. Het herhalen van de woorden of klanken kan iemand  kracht geven. Het opzeggen van een mantra kan tevens de concentratie vergroten. Ook is het een manier om helemaal tot rust te komen. Een mantra kan bijvoorbeeld opgezegd worden tijdens een meditatie. Het zeggen of zingen van een mantra past daarom ook goed in een kinderyogales.

Oorspronkelijk komt het woord mantra uit het Sanskriet, maar het wordt in meerdere religies gebruikt. Een bekende mantra die vanuit het Hindoeïsme komt, is Ohm. Ohm verklankt de trilling van waaruit het universum zou zijn ontstaan. Men gelooft dat - door de ohm klank meermaals te herhalen - dat de klank een trilling in het lichaam geeft. Deze trilling zou in de geest een hoger bewust zijn teweeg brengen. 

Mantra in een kinderyogales

In een kundalini kinderyogales zijn mantra's een vast onderdeel in de les. Een voorbeeld van geschikte mantra voor kinderen: Sa-ta-na-ma. De betekenis van deze mantra is de cyclus van het leven (geboorte, het leven, de dood en de wedergeboorte).