Zonnegroet

De zonnegroet is een serie oefeningen waarmee je de kinderyogales kunt openen. De Sanskriet naam voor de zonnegroet is Surya Namaskar.

De zonnegroet is een goede serie voor een warming up. Door het doen van de zonnegroet worden je spieren opgewarmd voor de yogahoudingen die je vervolgens gaat doen in de les. Met de zonnegroet wordt de yang energie in je lichaam geactiveerd; deze geeft je lichaam echt een opkikker! Je energie gaat stromen en hierdoor worden je chakra’s geopend.

De zonnegroet bevat een serie houdingen die op het ritme van de ademhaling worden uitgevoerd. Doordat er aandacht wordt besteed aan zowel beweging als de ademhaling, wordt het concentratievermogen getraind.

Door de zonnegroet vaker te doen, wordt je lichaam flexibeler en wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Hierdoor kan je hart beter functioneren. Je zenuwstelsel en je spieren krijgen een fijne boost! Ook verbetert je immuunsysteem als je de zonnegroet vaker doet, waardoor je weerbaarder bent. Met de zonnegroet geef je een innerlijke massage aan de organen in je lichaam. Door de zonnegroet te combineren met de adembeweging in je lichaam, heeft deze ook een ontspannende werking en creëer je rust in je hoofd. Je focus is op je adem en je lijf. Piekergedachten kunnen op die manier naar de achtergrond verdwijnen. Er zijn verschillende versies van de zonnegroet.

Kinderyoga en de zonnegroet

In de zonnegroet voor kinderen wordt vaak gecombineerd met een rijm of versje zodat de fantasie het beter aansluit op de belevingswereld van het kind.