Immuunsysteem

Het immuunsysteem is een afweermechanisme tegen interne en externe ziekte verwekkers en beschermt tegen infecties. Dit verdedigingssysteem bevindt zich in je huid, slijmvliezen, darmen, lymfestelsel, bloed en je luchtwegen. Doordat al deze lichaamsdelen samen werken, kunnen ze bedreigingen onschadelijk maken. Immuun komt van het Latijnse woord immunis, wat vrijgesteld betekent. Het immuunsysteem biedt je bescherming tegen indringers van buiten. Zo kunnen kankercellen bijvoorbeeld worden gedood en opgeruimd in je lichaam. Door middel van je immuunsysteem wordt het lichaam beschermd tegen bacteriën, schimmels, parasieten en virussen. Het lichaam heeft een aangeboren immuunsysteem en een verworven immuunsysteem. Het verworven immuunsysteem ontwikkel je gedurende jouw leven.

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor je immuunsysteem?
Voedingsmiddelen die vitamine A, B6, C en/of D bevatten zijn goed voor je afweersysteem. Daarom is het goed om veel groente en fruit te eten zoals: sinaasappels, broccoli, tomaten, aardbeien of paprika. In een kinderyogales kun je kinderen kennis laten maken met gezonde voedingsmiddelen door bijvoorbeeld de les af te sluiten met verse sinaasappelsap of een zelfgemaakte smoothie. Ook kun je een meditatie oefening doen waarbij je kinderen met ogen dicht verschillende soorten fruit of groente aan biedt. Hiermee worden tevens de zintuigen gestimuleerd.

Verlaagd immuunsysteem
Wanneer je een afweerstoornis hebt, kan je lichaam minder goed bescherming tegen ziektes en infecties bieden en kan je vaker ziek worden.
 Stress kan er ook voor zorgen dat je immuunsysteem minder goed zijn werk kan doen. Cortisol is een stresshormoon in je lichaam, dat wordt gemaakt in je bijnieren als reactie op angst of stress. Cortisol remt je immuunsysteem, doordat de stressreactie van het autonome zenuwstelsel bij dreigend gevaar wordt geactiveerd. Je lijf komt in een soort overlevingsmodus. Wanneer je veel stress ervaart, zal het immuunsysteem ‘overuren’ maken om jouw lijf te beschermen. Het afweersysteem ziet in dat geval het eigen lichaamsweefsel als een bedreiging en zal dit gaan aanvallen, waardoor je bijvoorbeeld allergieën kunt ontwikkelen.

Waarom is kinderyoga goed voor het immuunsysteem?
Kinderyoga werkt ontspannend en kan daardoor helpen om stress te verminderen, wat dus een positief effect heeft op je immuunsysteem. Verwarmende kinderyoga-oefeningen geven een boost aan jouw verdedigingssysteem, zijn versterkend voor de longen en stimuleren het lymfesysteem om gifstoffen uit je bloed af te voeren. Tijdens de kinderyoga wordt het parasympatische zenuwstelsel geactiveerd. Dit is het moment waarop jouw lijf in ruststand is, kan ontspannen en herstellen. Hierdoor versterkt je immuunsysteem, waardoor ziektes en virussen zoals corona minder makkelijk binnen kunnen dringen. In de kinderyoga doen we ook verschillende ademoefeningen.

Voorbeelden van kinderyoga oefeningen die goed zijn voor je immuunsysteem
  1. Twisten. Kom zitten in de kleermakerszit. Strengel je vingers in elkaar en beweeg op het tempo van je adem van links naar rechts met je bovenlijf. Je kunt deze oefening zo snel doen als voor jou mogelijk is en prettig voelt. Wissel daarna de benen om en doe de oefening nog een keer. Deze oefening is goed voor je spijsvertering en stookt jouw ‘innerlijk vuurtje’ op.
  2. Zittende vooroverbuiging. Kom zitten met de benen voor je uitgestrekt. Adem in en breng je armen omhoog. Buig zachtjes voorover op je uitademing als een ‘lappenpop’. Deze oefening werkt ontspannend voor je lichaam.
  3. Zwaan. Kom liggen op je buik. Buig je benen en pak met je handen je enkels vast. Schommel zachtjes heen en weer over je buik. Adem uit en ontspan. Breng je handen onder je voorhoofd en strek je benen uit. Draai je voeten naar buiten. Ontspan in de houding van de Krokodil. Voel na. De zwaan is een goede oefening voor je spijsvertering en is een hartopener.
  4.  Meditatie. Ga naar www.kinderyogaclub.nl voor een gratis kindermeditatie.


Ademoefeningen
Door ademoefeningen te doen waarbij je door de neus ademt, kan de lucht die je inademt worden gefilterd. Zuurstof voedt je spieren en bindweefsels. Luister naar de ademmeditatie van Mirjam van der Beek in het filmpje.