In Nederland worden jaarlijks de Nationale Voorleesdagen gevierd, een periode waarin het belang van voorlezen aan jonge kinderen extra in de schijnwerpers staat. Dit evenement, dat meestal plaatsvindt in januari, moedigt ouders, leerkrachten en bibliotheken aan om samen met kinderen van 0 tot 6 jaar de magie van boeken te ontdekken. De Nationale Voorleesdagen zijn in het leven geroepen om het plezier van voorlezen te benadrukken en ouders aan te moedigen om dagelijks voor te lezen aan hun kinderen. Het doel is niet alleen het stimuleren van de taalontwikkeling, maar ook het bevorderen van de sociale en emotionele vaardigheden van kinderen. Tijdens deze dagen staat één specifiek prentenboek centraal, dat bekroond wordt met het Prentenboek van het Jaar. In 2024 staat het prentenboek 'Help! Een verrassing' van Miriam Bos tijdens deze dagen centraal. In deze krijg je leuke tips over hoe je dit prentenboek in je les kunt verwerken. Ook kunnen ouders er thuis mee aan de slag.
Werken met prentenboek
Een unieke en creatieve manier om voorlezen te combineren met lichaamsbeweging en ontspanning is door gebruik te maken van kinderyoga in combinatie met prentenboeken. Tijdens een ouder en kindyoga-sessie gebaseerd op een prentenboek worden niet alleen de motorische vaardigheden van kinderen ontwikkeld, maar ook hun vermogen om zich in te leven in het verhaal. Daarnaast biedt het combineren van voorlezen met beweging een kans om mindfulness en rust te introduceren in het dagelijkse leven van kinderen. Het prentenboek 'Help! Een verassing is superleuk om tijdens ouder en kindyogalessen in te zetten. Bij het voorlezen van het prentenboek kunnen yoga-elementen worden geïntegreerd door bepaalde houdingen en bewegingen te associëren met de verhaalelementen. Bijvoorbeeld, als het verhaal van Vos Augustus, kunnen ouder en kind een 'hondhouding' aannemen en doen alsof ze de vos zijn.
Hoe Begin Je?
- Zorg ervoor dat het prentenboek aansluit bij de leeftijd en interesse van de kinderen: Het Prentenboek van het Jaar is een uitstekende keuze voor jong kinderen tot 6 jaar, maar ook andere boeken met levendige illustraties lenen zich goed voor deze activiteit.
- Ontwerp Yoga-oefeningen: Identificeer sleutelmomenten in het verhaal die zich lenen voor yoga-oefeningen. Bedenk eenvoudige houdingen en bewegingen die de kinderen kunnen doen terwijl het verhaal wordt voorgelezen.
- Creëer een Ontspannen Sfeer: Zorg voor een rustige en comfortabele omgeving waarin de kinderen zich kunnen concentreren op zowel het verhaal als de bijbehorende yoga-activiteiten.
- Betrek de Kinderen Actief: Moedig de kinderen aan om deel te nemen aan de yoga-oefeningen en stimuleer hun verbeeldingskracht door hen te laten visualiseren wat er in het verhaal gebeurt.
Help! Een verrassing!
August houdt niet van verrassingen en maakt zich snel zorgen. Hij houdt van rustige dingen zoals lezen en mooie dingen maken. Dat voelt veilig. Suus is juist dol op rennen, springen en wilde dingen doen. Augusts fantasie gaat met hem op de loop. Hij bedenkt de meest verschrikkelijke situaties waarmee Suus hem zou kunnen verrassen. Maar de werkelijkheid pakt anders uit…
Doe de vos na!
Doe August de vos na en laat je kind onder de vos doorkruipen.
Hé we hebben een verrassing!
Zing het liedje 'Hé we hebben een verrassing' en doe de bewegingen na met een dansdoekje of sjaaltje.
Tekst:
Hé we hebben een verrassing.
De vos en de eekhoorn kom allemaal maar mee 2x.
Ga rennen, springen en klimmen. Overal naartoe 2x.
Hé we hebben een verrassing.
We mogen nu gaan kiezen. Welke taart kies jij? 2x.
We gaan nu verstoppertje spelen. Kiekeboe! Daar ben jij! 2x
Hé we hebben een verrassing. Hoera! Wat leuk! 2x
Luieren als de vos
Voor deze oefening kun je een wiebelplank gebruiken. Je kind ligt in de wiebelplank en jij wiebelt de plank zachtjes heen en weer op het liedje 'Suus en August' van Saskia Beverloo.
Spring als een eekhoorn!
Suus de eekhoorn houdt juist wel van springen en wilde dingen! Voor deze oefening kun je je dansdoekje in je broek stoppen als eekhoornstaart. Spring en dans mee op het liedje 'Eekhoorn, eekhoorn'.
Stampen als een bizon
August is bang dat Suus hem naar iets heel groots en engs meeneemt zoals een stampende bizon! Doe een bizon na en stamp met je voeten?
Picknick geheugenspel
Suus en August gaan samen picknicken! Speel het Picknick raadspel. Leg verschillende etenswaren op een picknickkleed en laat de kinderen kijken. Bedek dan de etenswaren en haal 1 item weg. Laat de kinderen raden wat er weg is. Speel het spel met de kinderen en laat steeds een ander kind 1 item weghalen.
August is verdwenen
August verstopt zich in de boom. Zing 'August is verdwenen, ik zie geen August meer. Waar is hij nou gebleven? Ja daar is hij weer' op de melodie van het lied 'Mijn handen zijn verdwenen'. Verstop je achter je wiebelplank in de kindhouding. Je kunt de wiebelplank hiervoor rechtop zetten.
Dieren sambabal
Speel met je vossen of eekhoorn sambabal mee met het lied 'Carnavalito' van de Shenanigans. Zeg de spreektekst:
Hoor mijn sambabal.
Schud, schud, tik, tik, tik.
Vraag ook het gratis E-book aan Muzikale Spelletjes aan!
In dit e-book vind je de 9 leukste yogaspelletjes met muziek met extra tips en uitleg over het doel van de oefeningen.