Ontdek energie tijdens de Kindermuziekweek
22 maart 2024 

Ontdek energie tijdens de Kindermuziekweek

In de wereld van yoga met muziek liggen eindeloze mogelijkheden voor kinderen om energie te ervaren. Wanneer we deze krachten bundelen, ontstaat er een magische combinatie die niet alleen leuk is, maar ook van onschatbare waarde is voor de ontwikkeling van kinderen. Stel je voor: een week vol muzikale ontdekkingen waar kinderen niet alleen plezier beleven aan het maken en luisteren naar muziek, maar ook de fascinerende wereld van energie verkennen. Dat is precies wat er gebeurt tijdens de landelijke kindermuziekweek met het thema energie. Dit jaar vindt de kindermuziekweek plaats van 5 tot en met 14 april 2024. Nederland staat dan tien dagen lang in het teken van muziek voor kinderen. In concertzalen en theaters, op scholen en kinderdagverblijven, in bibliotheken, muziekscholen en kinderyogalessen wordt ieder kind in aanraking gebracht met muziek. In deze blog krijg je muzikale tips die Je energie laat stromen. Superleuk om hiermee aan de slag te gaan op school, in de kinderopvang, in je kinderyogales of thuis tijdens de kindermuziekweek.


Zing mee met het Kindermuziekweeklied

Muziek en zang vormen een perfecte combinatie. Naast dat het leuk is om te doen, word je er ook nog eens vrolijk van. Tijdens het zingen produceert je lichaam namelijk endorfine, ook wel bekend als het gelukhormoon. Dit stofje geeft je een gevoel van plezier en welbehagen. Dus zelfs wanneer je niet lekker in je vel zit, kan zingen je helpen om je beter te voelen. Dus waar wacht je nog op? Luister naar het Kindermuziekweeklied en zing mee. Download het gratis lespakket bij dit lied van 123Zing.


Dans mee met de Tarantella Napoletana

Muziek en dans vormen een geweldige combinatie. Naast dat het leuk is om te doen, is het ook nog eens goed voor je lichaam. Tijdens het dansen beweeg je je lichaam, wat goed is voor je spieren en je hartslag verhoogt. Leg maar eens je handen op je hart na het dansen. Voel je het kloppen? Dat betekent dat jouw energie goed door je lijf stroomt.  In het filmpje wordt uitgelegd hoe je de 'Tarantella Napoletana' kunt dansen. Wissel de beweging af wanneer de muziek wisselt. Hierdoor oefenen kinderen de luistervaardigheid en leren ze steeds meer over het eigen lichaam en wat daar allemaal mee kan.

Laat de ballon dansen op muziek

Zet een vrolijk muziekje op en laat de bal dansen op een kleed of spelparachute terwijl de kinderen samenwerken om een ballon of balletje hoog te houden op het ritme van de muziek. Deze activiteit stimuleert de onderlinge samenwerking en bevordert tegelijkertijd de hand-oog coördinatie van de kinderen.


Masseer mee met Fladder

Wist je dat je massage kunt gebruiken om energie te voelen stromen in je lichaam? Onderlinge kindermassage creëert naast de doorstroming van energie ook nog eens een gevoel van ontspanning en verbondenheid. Wil je inspiratie opdoen? Vraag dan hier gratis 'Fladder  - Lente in het grote dierenbos' e-book aan. Dit e-book bevat 15 pagina's met massageverhaaltjes, een meditatie, mindfulness-oefeningen en een ontspanningsoefening om kinderen te helpen zich te ontspannen en zich bewust te worden van hun energie.

Energiebol maken met je handen

Met je handen kun je ook energie opwekken. Dit doe je door je stevig je handen tegen elkaar te wrijven tot ze warm worden. Houd ze vervolgens dicht bij elkaar met een kleine ruimte ertussen. Sluit je ogen en voel de energie. Deze oefening is nog leuker als je het samen doet en in de energiebol duikt. Bekijk het filmpje om te zien hoe je dat kunt doen.


Rommel en trommel op de bal

Gebruik jouw yogabal of skippybal als een trommel! Speel een ritmisch muziekje af en trommel met je handen op de bal. Sluit vervolgens je ogen en voel hoe de energie door je handen stroomt. Deze trommel-oefening staat garant voor plezier! Tip: zet een trommelmuziekje op en trommel mee op het ritme.


Wat kun je nog meer doen?

  1. Energieke bewegingen op muziek: Start de dag waarbij je kinderen aanmoedigt om te bewegen op verschillende soorten muziek. Laat ze dansen als vrolijke zonnestralen, wiebelen als bomen in de wind, en strekken als lenige katten. Door muziek te combineren met yoga kunnen kinderen hun energie kanaliseren en tegelijkertijd lichaamsbewustzijn ontwikkelen.
  2. Creatieve geluiden maken: Geef kinderen de vrijheid om geluiden te maken met hun stem of eenvoudige muziekinstrumenten terwijl ze verschillende yogahoudingen aannemen. Moedig hen aan om geluiden te maken die overeenkomen met de energie die ze voelen in hun lichaam. Welk geluid maakt een kat, leeuw, hond of een boom in de wind.
  3. Ademhalingsoefeningen met muziek: Integreer adem tijdens het doen van yoga begeleid door rustgevende muziek. Laat ze inademen op het ritme van de muziek en langzaam uitademen terwijl ze zich voorstellen dat ze negatieve energie zoals boosheid, verdriet laten wegstromen met hun adem.
  4. Verhalende yoga: Vertel een yoga avontuur waarbij kinderen de gebeurtenis naspelen met behulp van muziek en beweging. Bijvoorbeeld, neem ze mee op een denkbeeldige reis naar een magisch bos waar ze dieren ontmoeten die hen leren over de verschillende vormen van energie.
  5. Muzikale ontspanning: Sluit de yogales af met ontspanning waarin kinderen liggen met gesloten ogen en luisteren naar rustige muziek. Moedig hen aan om zich bewust te worden van de energie die door hun lichaam stroomt. Dit helpt hen om te kalmeren en zich verbonden te voelen met zichzelf en de wereld om hen heen.
  6. Creatieve expressie: Geef kinderen de kans om hun eigen muziek te maken door middel van improvisatie. Laat ze experimenteren met verschillende geluiden en ritmes, en moedig hen aan om hun gevoelens en gedachten uit te drukken door middel van muziek en beweging. Dit stimuleert hun creativiteit en zelfexpressie, terwijl het tegelijkertijd een gevoel van vreugde en voldoening geeft.


25% korting op de online kinderyoga met muziek cursus in de Kindermuziekweek!

Volg dan de cursus Kinderyoga met Muziek en maak gebruik van de kortingscode MUZIEKWEEK voor 25% korting tijdens de Kindermuziekweek van 5 tot en met 14 april 2024. In de Kinderyoga met muziek leer je op een speelse manier hoe je zingen, liedjes, dansen en het gebruik van live muziekinstrumenten kunt aanbieden aan baby’s, dreumesen, peuters, kleuters, kinderen en tieners.  Je leert hoe je yoga en muziek kunt combineren voor alle leeftijden. Er wordt gebruik gemaakt van diverse wereldinstrumenten maar ook leer je hoe je zelf instrumenten kunt maken. Je betaalt in die week € 166,50 ipv € 222 en krijgt onbeperkt toegang. Je kunt de filmpjes terugkijken waar en wanneer jij maar wilt.

Review van Marielle van Zon

Ik heb de cursus als heel erg uitgebreid, en uniek. Er is uitgebreid materiaal . Uniek en fijn dat er nieuwe liederen zijn gemaakt. Het spreekt mij en de kinderen aan. Dicht bij de belevingswereld van het kind. Geschikt per leeftijdscategorie. Want elke leeftijd heeft toch zijn eigen beleving. Elke leeftijd heeft zijn eigen unieke benadering met muziek, yoga, dans en spel. In de cursus werden veel voorbeelden gegeven, en veel kennis gedeeld.Over de schrijver
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us