Spelparachute

Een spelparachute is een groot rond doek met verschillende kleuren. De spelparachute is gemaakt van polyester en heeft handvatten. De spelparachute is in verschillende maten verkrijgbaar.  Hoe groter de spelparachute hoe groter de groep met kinderen die ermee kunnen spelen. Met de spelparachute kun je opdrachten doen die de samenwerking, fantasie, energie, geheugen en de rust van kinderen stimuleren.  Een originele parachute die nog bolvormig is genaaid, voldoet niet zo. Dan moet je hem eerst uitleggen, banen lostornen en vlak aan elkaar naaien. En dat is een hele klus! Het handigst zijn de speciaal voor onderstaande activiteiten gemaakte spelparachutes aan te schaffen.


Samenwerking

De parachute trekt de aandacht van kinderen en daardoor kunnen zij veel plezier beleven aan de kinderyogales.  Door de parachute in de les te verwerken kun je de samenwerking bevorderen. Kinderen worden uitgedaagd om elkaar te observeren en op elkaar te anticiperen. Hoe houd je samen een bal in de lucht met de parachute? Je kunt de parachute met zijn allen bol laten worden en er een kind onder door laten rennen. Met de juiste kracht kun je samen de parachute bol laten worden, er onder gaan staan en er snel weer onder vandaan stappen.


Fantasie en energie

De fantasie van kinderen wordt geprikkeld met de parachute. Je kunt er bijvoorbeeld een wervelwind mee creëren, een woelige of een kalme zee.  In combinatie met muziekinstrumenten kun je ook een dirigentenspel doen met de parachute. Wanneer de dirigent zijn armen omhoog doet, klinken de muziekinstrumenten (bijvoorbeeld oceandrums) luid, wanneer de dirigent zijn armen omlaag doet, klinken de muziekinstrumenten zacht. Wanneer de dirigent 2 vuisten maakt, is het stil. De kinderen bij de parachute wapperen hard/zacht/ niet, afhankelijk van het geluid.  In de herfst kun je herfstblaadjes op de parachute laten ‘dansen’ met de groep.


Geheugen

Met de parachute kun je ook raadspelletjes doen, die het geheugen van kinderen stimuleren. Hoeveel knuffels liggen er onder de parachute verstopt? Welk voorwerp is weg?


Ontspannen

Je kunt samen in de vorm van een mandala op de parachute gaan liggen en je ogen dicht doen. Of in een ademtrappetje, waarbij jouw hoofd op de buik rust van degene onder je. Voel zachtjes de adembeweging. Wat gebeurt er met de adembeweging als je samen heel hard moet lachen? Ook kun je een groepje kinderen onder de parachute laten liggen en een ander groepje de parachute heen en weer laten bewegen.


Leeftijd

Al vanaf de peuterleeftijd is de parachute een fantastisch spelmiddel in de kinderyogales. Maar ook voor oudere kinderen is de  parachute een bron van plezier!


Multifunctioneel
Je kunt de parachute voor nog veel meer gebruiken dan alle maar als een spelparachute, onder andere als decoratiemateriaal. De parachute is een aantrekkelijk decor voor een toneelstuk en je kunt er prachtige tenten van maken, kortom voldoende mogelijkheden met de parachute.