Waarom kinderyoga met muziek belangrijk is!
24 oktober 2021 

Waarom kinderyoga met muziek belangrijk is!

Mirjam van der Beek-van Gelderen

De meeste kinderen vinden muziek maken geweldig. Spelen op een echt instrument of door twee deksels tegen elkaar te slaan.  Al van jongs af aan is muziek  belangrijk voor kinderen. In deze blog lees je waarom het zo goed is voor de ontwikkeling van kinderen en hoe je een muzikaal feestje kunt maken van je les. Muziek maken is niet alleen leuk om te doen, het is ook nog eens goed voor hun ontwikkeling. Het zingen van een kinderliedje, het luisteren naar muziek en het afspelen van een muziekinstrument draagt bij aan de spraak- en taalontwikkeling van kinderen. Jonge kinderen leren van muziek goed te luisteren. Kinderen die regelmatig muziek luisteren maken beter onderscheid tussen klanken en woorden. Dit helpt ze bij het praten. Bovendien heeft muziek ook een kalmerend effect op kinderen en laat muziek kinderen bewegen. Veel kinderen vinden het leuk om te dansen, klappen en bewegen op muziek. Dit stimuleert de motorische ontwikkeling van kinderen.


Positieve effecten van muziek

De wetenschap heeft aangetoond dat muziek nog veel meer positieve effecten heeft. Kinderen kunnen bijvoorbeeld hun emoties erin kwijt en muziek helpt ze met hun gevoelens om te gaan. Liedjes bieden troost, rust of maken blij. Muziek bevordert de concentratie, creativiteit, de oog-handcoördinatie & de gehoor-stemcoördinatie van kinderen en maakt verbinding tussen de linker- en de rechterhersenhelft. Daarnaast verhoogt het de IQ. Door muziek kunnen kinderen en ontmoeting aangaan met andere culturen en samenwerken. Naast dat het goed is voor kinderen beleven ze ook plezier aan het experimenteren ze ook met geluid en ritme.


Muziek maken geeft plezier

Kinderen die met muziek bezig zijn hebben dus een voorsprong in hun ontwikkeling. Juist daarom is het ook goed om muziek in een yogales voor kinderen te verwerken. Want tijdens kinderyoga worden de ontwikkelingsgebieden gestimuleerd door muziek. Steeds vaker wordt muziek ook tijdens de kinderyoga aangeboden. Het samen muziek maken in je les stimuleert de sociale ontwikkeling van kinderen. Om goed samen muziek te kunnen maken, moet je rekening met elkaar houden, letterlijk en figuurlijk goed op elkaar ingespeeld zijn en samen werken.  Maar ook naar muziek luisteren heeft een positief effect op kinderen. Bijvoorbeeld door muziek te gebruiken als ondersteuning tijdens en meditatieverhaal.


Muziektips voor je yogales

Liedjes

Door liedjes in de kinderyogales te verweven, stimuleer je niet alleen de taalontwikkeling van kinderen maar creëer je ook betrokkenheid. Zeker jonge kinderen vinden het ontzettend leuk om te zingen terwijl zij bewegen. Het helpt hen ook om de volgorde van bewegingen makkelijker te onthouden. Bekijk het voorbeeld van het zonnegroetlied die speciaal is geschreven voor de online cursus kinderyoga met muziek.

Mantra’s

Een mantra is een woord, lettergreep of gedicht dat herhalend wordt gezongen. Het chanten van mantra’s helpt om je te bevrijden van het denken en leert je te focussen. Daarom is het erg leuk om dit ook met kinderen te doen.


Bewegen met een versje

Versjes kunnen net als liedjes ondersteunend werken in een serie yogahoudingen om de volgorde te onthouden. Daarnaast zijn ze ook erg leuk om massage- en aanraakspelletjes mee te begeleiden. Rijmpjes zijn eenvoudig om te onthouden en zijn ook voor hele jonge kinderen al ontzettend leuk. Veel leuke massagerijmpjes vind je op de website van  happykidsmassage.

Hoorspel bij prentenboeken

Prentenboeken lenen zich fantastisch als leidraad binnen de kinderyogales om houdingen aan te koppelen maar ook zeker als rode draad voor een hoorspel. Dit kun je met geluiden met je lichaam doen (zoals blazen, klakken met je tong of fluiten) maar ook met instrumentjes. Bijvoorbeeld voetstappen nabootsen op een trommel,  regen met een regenstok en het gefluit van een vogel op een blokfluit.


Body Percussion als warming-up

Stampen met je voeten, klappen met je handen, knippen met je vingers…ja ook met je lijf kun je muziek maken! Dit is erg leuk om als energizer of als warming up in je les te doen. Bijvoorbeeld: de klap- en zit dans uit dansspetters of de oefening ‘stampen’ uit de Energizer kaarten van Helen Purperhart.

Instrumenten in een yoga avontuur

Wanneer je lesgeeft aan de hand van een verhaal, kun je instrumenten inzetten binnen je verhaal om de les levendiger te maken. Hiermee spreek je tot de verbeelding van kinderen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van oceandrums in een zee avontuur of trommels in een Afrika avontuur.


fotografie: Ron Jenner

Muziek bij de eindontspanning

Bij de eindmeditatie kun je gebruik maken van live instrumenten zoals: klankschalen, sansula, koshi’s. Check ook de instrumentale cd’s op de website van Mirjam.


Gratis E-book: 9 Leukste yogaspelletjes voor kinderen

In dit e-book vind je de 9 leukste yogaspelletjes met muziek met extra tips en uitleg over het doel van de oefeningen zodat ook jij een muzikaal feestje kunt maken van je les. Het e-book is een bron van inspiratie voor kinderyogadocenten, leerkrachten, leidsters en ouders en opvoeders.

JA , DAT WIL IK


Check de online kinderyoga met muziek curus

In de cursus Kinderyoga met muziek leer je op een speelse manier hoe je zingen, liedjes, dansen en het gebruik van live muziekinstrumenten kunt aanbieden aan baby’s, dreumesen, peuters, kleuters, kinderen en tieners. Voor deze cursus zijn gloednieuwe kinderyoga liedjes geschreven zoals: het zonnegroetlied, sterrengroetlied en maangroetlied. Je leert hoe je yoga en muziek kunt combineren voor alle leeftijden. Er wordt gebruik gemaakt van diverse wereldinstrumenten maar ook leer je hoe je zelf instrumenten kunt maken. Je kunt de cursus online of live volgen.

Aanmelden


Cheyenne's droomavontuur

In dit digitale prentenboek maakt Cheyenne kennis met kinderyoga en massage. Bij het boek ontvang je een Happy Kids Massage kriebelkaart, massagekaart en een liedje.

Bestellen


De redactie van de artikelen en blogs op kinderyoga.com bestaat uit een groep van enthousiaste kinderyoga docenten. Samen schrijven ze artikelen voor de kinderyoga encyclopedie en interessante blogs.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us