Yoga bij mij thuis!

-Mirjam van der Beek-

In de Kinderboekenweek van 4 t/m 15 oktober 2023 is het tien dagen feest rondom het thema 'Bij mij thuis'.  Thuis betekent voor iedereen iets anders. Tijdens de kinderboekenweek praten we over wat thuis voor jou betekent en onderzoeken we samen de verschillen en overeenkomsten. In de boeken die bij dit thema passen komen allerlei thuissituaties in verre landen en landen dichtbij aan bod. Kinderen worden gestimuleerd met elkaar in gesprek te gaan. Door het hele land zijn activiteiten, o.a. op scholen, bij bibliotheken, in boekhandels en uiteraard ook in de kinderyoga studio's.  In deze blog krijg je 7 kinderyoga tips om samen bij jou thuis te doen. 


1. Muisje kom je in mijn huis?

Je maakt een 'huisje' van jezelf door in de hond houding te gaan staan. Het kind kruipt tussen je benen en de armen door, zit of ligt in het huisje als een klein muisje.  Zing het versje: 'Muisje, kom je in mijn huisje?' terwijl het kind de oefening doet.

Je kunt het kind ook door je 'huisje' laten kruipen.


2. In Holland staat een huis 

Vraag aan het kind of je hem of haar op de rug mag masseren. Zing het liedje 'In Holland staat een huis' en teken met je vinger een vierkant en een driehoek op elkaar als een huis op de rug terwijl je het liedje zingt. Wissel daarna om en laat je kind een huisje op jouw rug tekenen.


Liedje

In Holland staat een huis

In Holland staat een huis

In Holland staat een huis, ja, ja

Van je singela singela hopsasa

In Holland staat een huis

In Holland staat een huis


3. Parcours

Maak een paadje door je huis met bijvoorbeeld rivierstenen, stapelstein stenen en een wiebelyogaplank of andere dingen die je in en rond je huis vindt om over te lopen. Loop op blote voeten over jouw parcours heen.

4. Huis schoonmaken

Stel je voor dat je bent een huis ben.

Je verzorgt jezelf heel goed.

Denk aan iets waar jij vanaf wilt.

Laat de stofzuiger alles opzuigen wat je niet meer nodig hebt.

Zet de ramen open en laat een frisse wind door je heen waaien.

Hoe voelt dat om fris en opgeruimd te zijn?

Adem rustig in en uit.

Hoe voelt het om een schoon en opgeruimd huis te zijn?

Bron: kindermeditatiekaarten

5. Muis in mijn huis

Vraag aan het kind: 'Mag ik jou masseren'? Zeg het versje hardop en maak de bijbehorende bewegingen. Voordat je begint kun je de ademoefening doen waarbij je langs elke vinger in- en uitademt. Wissel na het masseren van rol.

6. Luister naar je huis

Mijn huisje rommelt, piept en fluit… En dat ene keukenkastje kraakt altijd!  Welke geluiden zijn er bij jou thuis allemaal te horen? Zing het kinderboekenweeklied 'Mijn huis' van 123zing en luister naar de geluiden in jouw huis!


7. Kinderboeken met het thema: 'thuis'

Creëer samen een ontspannen zen moment door een boek te lezen voor het slapengaan. Hieronder een aantal tips die passen bij het thema van de kinderboekenweek van 2023.

  • Bij kikker thuis - Max Velthuijs
  • Stinkie Bom - Dav Pilkey
  • Pippie Langkous - Astrid Lindgren
  • Zaterdag - Saskia Halfmouw
  • Bij muis thuis - Lucie Cousins
  • De boubalas - Nancy Bosmans & Lisa van Winsen
  • Thuis bij muis - Pauline Baartmans
  • Allemaal gezinnen - Usborne


8. Zing het kinderboekenweeklied

Zing samen het kinderboekenweeklied! Zingen werkt ontspannend en verbindend voor het gezin. 


Wil je meer inspiratie?

Volg dan de kinderyoga met muziek cursus met speciale kinderboekenweek korting. Tijdens deze week ontvang je 25% korting door gebruik te maken van de kortingscode: KINDERBOEKENWEEK2023. In de Kinderyoga met muziek leer je op een speelse manier hoe je zingen, liedjes, dansen en het gebruik van live muziekinstrumenten kunt aanbieden aan baby’s, dreumesen, peuters, kleuters, kinderen en tieners.  Je leert hoe je yoga en muziek kunt combineren voor alle leeftijden. Er wordt gebruik gemaakt van diverse wereldinstrumenten maar ook leer je hoe je zelf instrumenten kunt maken.Over de schrijver
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us