Een yogafeest voor Maximiliaan Modderman!
12 januari 2023 

Een yogafeest voor Maximiliaan Modderman!

Dit jaar zijn de nationale voorleesdagen van 25 januari t/m 4 februari. Voorlezen is van groot belang voor opgroeiende kinderen. Door yoga en voorlezen te combineren wordt de yoga nog leuker doordat je inspeelt op hun belevingswereld. Door de bewegingen op muziek te doen gaan de verhalen nog meer leven. In deze blog krijg je vrolijke oefeningen om aan de slag te gaan met kinderyoga en muziek rondom het prentenboek van het jaar!


Maximilliaan Modderman

Welke boeken passen bij de leeftijd en welke boeken zijn het meest geschikt voor interactief voorlezen? De Prentenboek Top 10 helpt hierbij. Een van de prentenboek van het jaar is Maximiliaan Modderman geeft een feestje.  Dit boek is superleuk om te verwerken in een kinderyogales voor kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar.  In dit verhaal is Maximiliaan Modderman alleen thuis. Hij organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Het wordt een wild en vies feest met taart. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen? Het is een herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken.


Mjammie de Pammie

Samen met Félice van der Sande ontwikkelde Mirjam van der Beek de Kinderyoga met Muziek Cursus voor de Kinderyoga Academie. Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen schreef Félice het liedje 'Mjammie de Pammie' bij het boek 'Maximiliaan Modderman geeft een feestje'.

Verjaardagstaartje bakken

 1. Maak een tweetal en ga in kleermakerszit achter elkaar zitten.
 2. Begin met de vraag: "Mag ik jou masseren?" voordat je een taart voor Maximiliaan Modderman gaat bakken.
 3. Meel dwarrelt op de rug (vingers tikken en trommelen over de rug)
 4. Giet er water bij (strijk met je handen over de rug)
 5. Kneed het deeg (licht masseren)
 6. Spreid het deeg uit (kneden en strijken)
 7. Beleg de taart met lekkere dingen, alles mag erop! (teken de vormen op de rug).
 8. Je taart mag in de oven (wrijf je handen warm en leg ze op de rug).
 9. Snijd de taart in stukjes (teken en cirkel en verdeel de cirkel in partjes op de rug).
 10. Nu gaan we de taart opeten (maak van je vingers happertjes en beweeg deze over de rug).
  Wissel van rol.


Slinger aapje

Op het feest van Maximiliaan komen allerlei dieren. Ook aap is erbij. Buig voorover als een slingeraap en slinger met je armen heen en weer. Doe alsof je van boom tot boom slingert.  Zet voor eindeloos speelplezier bij jonge kinderen het muziekje 'Aapje Slingersvan Félice van der Sande op. Klim aan het einde van het liedje omhoog en laat je op de grond vallen bij 'Krak'!


Happende krokodil

Op het feest van Maximiliaan Modderman komt de Krokodil ook op bezoek. Breng je handen tegen elkaar en beweeg zigzaggend door de ruimte. Op 'hap' klap je de handen op elkaar. Je kunt de kinderen ook op hun buik laten liggen met de armen gestrekt voor zich. Op 'hap' openen de kinderen de handen en klappen ze de handen op elkaar. Dit is een spannend liedje dat kinderen graag keer op keer herhalen. Je kunt 'De krokodil' van Ageeth de Haan bij deze oefening gebruiken.

Vliegende vogel

Op het feestje komt ook vogel langs vliegen. Kom staan in een kring en houd de handen vast. Breng op je inademing 1 been omhoog en vlieg als een vogel. Waar vliegt jouw vogel naartoe? Je kunt 'Vlieg als een vogel' uit het Dansende Dierenbos bij deze samenwerkingsoefening gebruiken.

Rollende worm

Op het feestje van Maximiliaan komt er ook een fantasiedier langs dat lijkt op een regenworm. Kom liggen op je buik met je armen boven je hoofd gestrekt. Rol als een worm over op de grond en kronkel heen en weer.  Deze oefening werkt aardend voor kinderen en helpt om beter rustig te worden.

Wassen en poetsen

Alle dieren zijn heel vies geworden op het feestje van Maximiliaan Modderman. Ze gaan in bad! Daarom gaan we samen poetsen! Voor deze massage oefening kun je verschillende massage materialen gebruiken zoals veertjes, verfrollers, kwasten, sponzen, dansdoekjes, scrubhandschoenen etc. Laat de groep 2 rijen maken waarbij de kinderen elkaar aankijken. 1 Kind gaat op handen en knieën door de wasstraat.

Ben je niet met een groep? Doe dan samen of alleen de wasbeurt. Poets je gezicht en lichaam met een dansdoekje of washandje. Bekijk de video 'Even poetsen' van Félice van der Sande.

Waterdruppels  onder de douche

Het is tijd om onder de douche te gaan en alle viezigheid weg te spoelen. Sluit je ogen en voel alle waterdruppels over je hele lijf. Dans met de kinderen 'De douchedruppel' van Dansspetters.

Tanden poetsen

Ook de tanden zijn helemaal vies geworden! Daarom ga je doen alsof je je tanden gaat poetsen. Laat de kinderen met hun vinger voor hun gezicht de bewegingen uit het Poetsliedje van Dirk Scheele volgen. We gaan van links naar rechts en van onder naar boven! Je kunt de bewegingen ook doen door je gezicht aan te raken boven je bovenlip en onder je onderlip (dus niet echt in je mond).  Zo alle dieren zijn nu van top tot teen weer schoon!


Wil je meer inspiratie?

In de cursus Kinderyoga met muziek leer je op een speelse manier hoe je zingen, liedjes, dansen en het gebruik van live muziekinstrumenten kunt aanbieden aan baby’s, dreumesen, peuters, kleuters, kinderen en tieners. Voor deze cursus zijn gloednieuwe kinderyoga liedjes geschreven zoals: het zonnegroetlied, sterrengroetlied en maangroetlied. Je leert hoe je yoga en muziek kunt combineren voor alle leeftijden. Er wordt gebruik gemaakt van diverse wereldinstrumenten maar ook leer je hoe je zelf instrumenten kunt maken. Je kunt de cursus online volgen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us