Kinderyoga met prentenboeken, zo gaat dat!
20 januari 2022 

Kinderyoga met prentenboeken, zo gaat dat!

 Mirjam van der Beek

Juf Mirjam geeft wekelijks kinderyoga in de kinderopvang. Omdat het Nationale voorleesdagen zijn heeft ze gekozen voor het boek:  ‘Vos gaat een stukje rijden’.  In het verhaal rijdt Vos door kuilen, over stenen,  bobbel, hobbels en door plassen. Vos heeft het zo naar zijn zin dat hij het helemaal niet merkt dat er allemaal dieren achterop springen. Het is een vrolijk voorleesverhaal dat zich perfect leent om in te zetten in een kinderyogales. Tijdens het voorlezen bewegen, dansen, springen de kinderen door het speellokaal en doen ze de dieren na. Het wordt nog meer pret door ook wiebelplanken in te zetten. Mirjam heeft er een wiebelyoga les van gemaakt die je gratis kunt downloaden in de kinderyoga club.


Masseren met een autootje

Na het voorlezen van het verhaal over 'Vos gaat een stukje rijden' gaan de kinderen elkaar masseren. In het verhaal ratelt Vos over de steentjes, hobbels en bobbel. Met een speelgoedautootje rijden ze als een autocoureur op het lichaam. Een kind ligt op zijn buik terwijl het andere kind met het autootje een parcours aflegt over de rug, benen en armen. Félice van der Sande maakte samen met Mirjam de online cursus Kinderyoga met muziek waarin heel veel nieuwe massage en bewegingsmuziekjes voor zijn geschreven.  Ook voor 'Vos gaat een stukje rijden' heeft Félice een liedje geschreven. Tijdens het masseren luisteren de kinderen naar het lied en doen de bewegingen na op het lichaam. 

Werken met prentenboeken

Met prentenboeken kun je alle kanten op. Naast het verwerken van prentenboeken in een kinderyogales kun je het ook inzetten met dansspelletjes en taalopdrachten. Er zijn tal van activiteiten te bedenken waardoor kind én volwassene spelenderwijs terechtkomen in een wondere wereld van beeld, taal en fantasie. In het boek 'Spelen met prentenboeken' staan suggesties voor allerlei activiteiten: rekenen, taal, dans en beweging, muziek, beeldende vorming en spelletjes om een feestje te vieren bij tweeëntwintig prentenboeken.  Bij elk genoemde prentenboek, staan meerdere leuke activiteiten om het verhaal nog levendiger en leuker te maken. Je hoeft echt niet alle 22 prentenboeken in huis te hebben, om met dit boek aan de slag te gaan. Want zelfs als je maar één prentenboek hebt, die in dit boek staat, kun je al hel wat leuke ideeën op doen voor dat boek. Het is een inspirerend boek voor kinderyogadocenten, leidsters in de kinderopvang, kleuterleerkrachten, ouders en iedereen die graag met prentenboeken aan de slag wil.  Klik hier om het boek te bestellen.


Ontwikkeling van kinderen stimuleren

Door prentenboeken in te zetten binnen de kinderyogales kun je aansluiten op de belevingswereld van kinderen en hun sociaal emotionele ontwikkeling. Zo leren zij bijvoorbeeld wat emoties zijn en hoe ze die bij zichzelf en anderen kunnen herkennen. Het woordenschat van kinderen wordt gestimuleerd en de sociale interactie. Prentenboeken gaan vaak over situaties die kinderen zelf ook meemaken in hun dagelijks leven. Het stimuleren van de taalontwikkeling bij kinderen is belangrijk omdat zij hiermee leren te communiceren met andere kinderen en volwassenen. Het stimuleren van de taalontwikkeling hangt samen met de cognitieve ontwikkeling. Door taal leren zij logisch te kunnen redeneren en wordt het probleemoplossend vermogen gestimuleerd. Wanneer je actief vragen stelt bij het prentenboek in de kinderyogales, leren kinderen ook dat er een wederkerigheid is in communicatie. Door prentenboeken te combineren met muziek leren kinderen ook nog experimenteren met geluid en ritme. Dit is wetenschappelijk bewezen. Wil je meer weten over het effect van muziek voor kinderen? Lees ook de blog: 'Waarom muziek & yoga belangrijk is voor kinderen'. 


Wil je nog meer inspiratie?

Op 10 april geeft geeft Mirjam de cursus wiebelyoga op plank in Almere en op 7 mei  de cursus kinderyoga met muziek in Zoetermeer. Beide cursussen worden ondersteund met een uitgebreide online cursus waarbij je onbeperkt toegang toe krijgt.  Uiteraard wordt er in beide cursussen ook gewerkt met prentenboeken. Schrijf je in voor een van deze cursussen en ontvang de online cursus yoga avonturen (t.w.v. € 57) er gratis bij. Deze actie loopt tot eind februari. 


Cheyenne's droomavonturen boek en kaarten

Mirjam van der Beek schreef haar eerste kinderboek en Joan Pisa maakte de illustraties. In haar boek 'Cheyenne's droomavontuur' maakt de kleine Cheyenne op speelse wijze kennis met kinderyoga en massage. In haar droom ontmoet ze verschillende dieren waarmee ze op avontuur gaat in het toverbos en hun wondere wereld van koraal. Dit digitale prentenboek is een volledige beleving. Je ontvangt een Happy Kids Massage kriebelkaart, massagekaart, video met uitleg over de massage grepen, droomflow yogakaarten, en een ontspanningsliedje. De heldere en duidelijke uitleg maakt dat het boek niet alleen toegankelijk is voor professionals, maar ook voor gebruik op school, kinderopvang en thuis. Bestel dit boek hier.

Meer Prentenboekentips

In talloze prentenboeken zijn er heel veel dieren te vinden. Daarom zijn ze erg leuk om in de kinderyogales te gebruiken! Want de meeste houdingen in de kinderyoga hebben namelijk dierennamen. Boeken die zich hier uitstekend voor lenen zijn:De redactie van de artikelen en blogs op kinderyoga.com bestaat uit een groep van enthousiaste kinderyoga docenten. Samen schrijven ze artikelen voor de kinderyoga encyclopedie en interessante blogs.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us