Kinderen coachen met yoga doe je zo!
29 april 2022 

Kinderen coachen met yoga doe je zo!

Ieder kind heeft weleens te maken met grote of kleine probleempjes waardoor het niet lekker in zijn vel zit. Vaak is het lastig om te achterhalen wat er precies bij een kind speelt, laat staan dat een kind dat zelf weet. Dan kan het een uitkomst zijn om een kinderyoga coach aan de hand te nemen.  Kinderyoga coaching is een laagdrempelige manier van hulpverlening, waarbij er wordt gewerkt met emotie- en lichaamsgerichte coachtechnieken.


Ondersteunen met kinderyoga

Een kinderyoga coach begeleidt kinderen bij gedragsproblemen in samenwerking met de ouders. Gedragsproblematiek kan zich bijvoorbeeld uiten in druk, futloos of agressief gedrag. Een kind kan last hebben van piekergedachten, onbegrepen hoofd- of buikpijn, onzekerheid, perfectionisme, verlegenheid of slaapproblemen. Kinderen die stress ervaren kunnen zoveel spanning in hun leven en lijf ervaren dat dit zijn weerslag heeft op hun fysieke en geestelijke welzijn. Ook kan het zijn dat het kind op sociaal vlak problemen ervaart (bijvoorbeeld buitengesloten worden door pesten of moeite hebben met het maken van contact). Als kinderyoga coach kun je ouders ondersteunen hoe zij kunnen omgaan met gedragsproblemen bij hun kind en kun je het kind handvatten geven om hier zelf mee om te gaan.


Erkenning van het karakter

Een kind wordt geboren met een bepaalde aanleg die zijn karakter beïnvloedt. De unieke aanleg van een kind is terug te voeren op de drie krachten: windkracht, zonkracht, rotskracht, die het gedrag van het kind bepalen. Elke kracht heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Wanneer één van de krachten uit balans is, bijvoorbeeld door een ongezonde leefstijl of door bepaalde gebeurtenis of omgevingsfactoren, veroorzaakt dit onbalans die zich uit zich in gedrags- en gezondheidsproblemen. Deze manier van kijken naar de mens komt uit de Ayurveda. Ayurveda is een manier om het leven en jezelf beter te begrijpen. Het geheim van Ayurveda is de kennis van onze eenheid met de natuur en haar wetmatigheden. Een kinderyoga coach herkent deze specifieke eigenschappen die naar voren komen als een kind met een bepaalde aanleg uit balans is.  Tijdens de kinderyoga coaching wordt er gewerkt met het krachtspel waarbij de Ayurvedische kennis van de drie krachten op een eenvoudige manier wordt vertaald naar de belevingswereld van kinderen. Klik hier om de krachtspel te bestellen of ga naar bol.com

Werken met je lijf

Een kinderyoga coach reikt het kind  dus nieuwe inzichten en vaardigheden aan, specifiek aangepast aan de behoeftes en mogelijkheden van dit kind. Het kind wordt aangesproken op zijn fysieke, creatieve en emotionele vermogens, met als doel een evenwichtiger mens te worden met meer energie en meer in contact met zichzelf en anderen.  Een kinderyoga coach is toegerust met kennis over de bewegingsontwikkeling van kinderen en kan van daaruit een gezonde groei stimuleren. Het lichaam is namelijk een prachtig hulpmiddel om in te zetten tijdens het coachen. Het vertelt je precies hoe het met je is en wat je nodig hebt. Met je hoofd denk je, maar met je lijf voel je. Denken en voelen kunnen je helpen een probleem op te lossen. Hiervoor neemt de kinderyoga coach het kind mee op avontuur in zichzelf . Het kind krijgt zo op een ontspannen en speelse manier beter zicht op zichzelf, zijn emoties en gedrag, waarbij veel aandacht is voor wat het kind al kan en wat er al wel goed gaat. Deze kwaliteiten worden door de coach bekrachtigd en uitgebreid, zodat het kind zich vanuit zelfvertrouwen verder kan ontwikkelen. Tijdens de kinderyoga coaching doe yogahoudingen, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en emotiespelletjes. 

Eigenschappen van een kinderyoga coach

Kinderen coachen vraagt om specifieke eigenschappen. Hoe deze worden ingezet, hangt af van de ontwikkeling van jou als mens. Hoe je als coach te werk gaat, wordt sterk bepaald door wie je als persoon bent. Om een kind succesvol te kunnen coachen, is het belangrijk dat je, naast gebruik te maken van coachtechnieken, bepaalde coach eigenschappen in jezelf aanspreekt. Heb je nog niet zoveel kennis en ervaring, lees hier welke coacheigenschappen je helpen om met kinderen aan de slag te gaan.


Kinderyoga coach opleiding

Wil je als kinderyoga docent of kindercoach leren om kinderen individueel of in kleine groepjes te coachen? In deze 4 daagse kinderyoga coach opleiding bieden we jou een scala aan emotie-, en lichaamsgerichte technieken die direct toepasbaar zijn in de praktijk. De opleiding is geschikt voor iedereen die kinderyoga coaching wil toepassen in zijn of haar werk met kinderen.  De opleiding start op 7 mei in Almere. Meedoen? Meld je hier aan.

Wat leer?

  • Hoe je kinderen kunt coachen met behulp van het krachtspel en kindercoachkaarten.
  • Inzicht krijgen in functionele pijn bij kinderen en hoe je kinderen daarbij kunt ondersteunen.
  • Emotie- en lichaamsgerichte kindercoachtechnieken voor kinderen.

Kinderyoga coaching

Spelend kinderen coachen

Dit boek geeft je handvatten en inspiratie om samen met het kind spelenderwijs te onderzoeken wat er aan de hand is. Het boek bevat uitleg over hoe je een kind succesvol kunt coachen, hoe je kunt kijken wat er schuilt achter gedrag en wat je beter achterwege kunt laten. In het praktische deel staan de verschillende soorten creatieve, emotie- en lichaamsgerichte oefeningen met uitleg hoe je ze kunt inzetten om het beste resultaat te boeken. Een must have voor kinder(yoga)coaches. Klik hier om het boek spelend kinderen coachen te bestellen of ga naar bol.com

 


Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us