Kinderen ontdekken hun kracht met Ayurveda!

Kinderen ontdekken hun kracht met Ayurveda!

Ieder kind is zoals hij is, niemand meer en niemand minder. Een kind wordt geboren met een bepaalde aanleg die zijn karakter beïnvloedt. Het ene kind is van nature fanatiek en gedraagt zich als een driftkop en het andere kind is traag en huilt snel. Er zijn ook kinderen die van nature impulsiever  zijn en snel bang. De unieke aanleg van een kind is terug te voeren op de drie krachten: windkracht, zonkracht, rotskracht, die het gedrag van het kind bepalen. Elke kracht heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Wanneer één van de krachten uit balans is, bijvoorbeeld door een ongezonde leefstijl of door bepaalde gebeurtenis of omgevingsfactoren, veroorzaakt dit onbalans die zich uit zich in gedrags- en gezondheidsproblemen. Deze manier van kijken naar de mens komt uit de Ayurveda. Ayurveda is een manier om het leven en jezelf beter te begrijpen. Het geheim van Ayurveda is de kennis van onze eenheid met de natuur en haar wetmatigheden. In deze blog kun je specifieke eigenschappen herkennen die naar voren komen als een kind met een bepaalde aanleg uit balans is.


Trage Sammy

Sammy is een makkelijk en traag kind van tien jaar met een stevig postuur en vette haren. Ze is kalm en rustig en doet de dingen op haar gemak. Sammy leert langzaam, maar als ze iets eenmaal weet, onthoudt ze dat goed. Het is lastig om haar uit balans te halen. Sammy vindt het moeilijk als de dingen waar ze aan gewend is, veranderen. Het liefst zou ze willen dat alles blijft zoals het is. Ze heeft moeite met het aangeven van haar grenzen als ze iets niet wil of niet fijn vindt. Ze is vaak (te) lief voor anderen. Sammy kan goed tegen verschillende temperaturen, ze heeft het niet snel te koud of te warm. Ze houdt van uitslapen en heeft ’s ochtends tijd nodig om op gang te komen. Sammy eet goed en kan zonder problemen een maaltijd overslaan. Ze raakt uit balans als ze te weinig beweegt, te weinig zintuiglijke prikkels krijgt, haar gevoelens onderdrukt en te veel en vet voedsel eet. Dit laatste zorgt ervoor dat haar gewicht toeneemt en ze last krijgt van slijm. Sammy is, gezien vanuit de Ayurveda, een rotskind.


Balanstip

Ben je sloom en futloos? Beweeg dan actief om weer fitter en energieker te worden. Voedsel met de smaken scherp, bitter en wrang helpen je om meer in balans te komen. Als rotskracht bij jou in balans is, sta je stevig in je schoenen, ben je vriendelijk en heb je zelfvertrouwen.

 

Pittige Petra

Petra is een temperamentvol en pittig kind van acht jaar met een normaal postuur en sproeten. Ze heeft een kritische kijk op de wereld, is een ster in het discussiëren en doet dat vurig en passievol. Petra bemoeit zich graag met dingen die niet direct met haar te maken hebben. Soms zou ze willen dat ze rustiger kon omgaan met meningsverschillen en niet zo ongeduldig was. Door haar daadkracht en fanatisme kan ze genieten van uitdagingen. Petra wil alles zo goed mogelijk doen en heeft er moeite mee om toe te geven als iets haar niet lukt. Als ze emotioneel is, kan ze haar emoties maar moeilijk de baas. Ze gaat dan door het lint, wat scheldpartijen of erger tot gevolg kan hebben. Ze kent geen angst voor boosheid of agressie. Door haar goede en regelmatig werkende spijsvertering heeft Petra een grote eetlust. Bij te veel heet en vet eten krijgt ze echter last van haar maag. Petra heeft het snel warm en gaat dan veel zweten. In de zomer zit ze het liefst in de schaduw. Petra raakt uit balans als ze te prestatiegericht is, gefrustreerd raakt, concurreert met anderen, iets moet presteren onder een te hoge tijdsdruk, haar leefomgeving onrustig is en ze te veel voedsel met zout en scherpe kruiden eet. Petra is een zonkind.


Balanstip

Ben je agressief of snel boos? Doe dan rustige vooroverbuig oefeningen om jezelf weer af te koelen. Voedsel met de smaken zoet, bitter en wrang helpen je om weer in balans te komen. Als zonkracht bij jou in balans is, heb je pit, weet je wat je wilt en zet je door.

 

Snelle Jordy

Jordy is een enthousiast en bewegelijk kind van elf jaar met een slank postuur en een droge huid. Hij praat makkelijk en veel, luistert slecht en laat anderen niet of nauwelijks uitspreken. Hij is altijd in beweging en heeft de neiging om alles snel te doen. Jordy zit vol met ideeën en denkt al over de dingen na nog voordat ze echt aan de orde zijn. Hij is een gevoelig kind dat alle zorgen van de hele wereld op zijn schouders draagt. Jordy is een snelle leerling, begrijpt snel, maar vergeet daarna ook weer gauw. Hij heeft een korte spanningsboog en kan zich niet zo lang concentreren. Hij heeft een onregelmatige eetlust en wanneer hij te veel witbrood eet, krijgt hij last van verstopping en buikpijn. Als Jordy te veel koolzuurhoudende dranken drinkt, laat hij veel boeren of krijgt hij de hik. In de winter heeft Jordy het snel koud en slaapt het liefst met warme sokken. Als hij ’s avonds in bed ligt, kan hij maar moeilijk in slaap vallen. Wanneer hij dan eindelijk slaapt, wordt hij overmeesterd door enge dromen. Jordy raakt onder andere uit balans door te veel zintuiglijke prikkels in zijn omgeving, als hij zich zorgen maakt of piekert, geen vast leefritme heeft, te veel verantwoordelijkheid op zich neemt en te veel droog en koud voedsel eet.  Jordy is een windkind.


Balanstip

Ben je druk en beweeglijk? Doe langzaam achteroverbuig oefeningen om weer rustig te worden. Bovendien word je van de achteroverbuigingen ook lekker warm. Voedsel met de smaken zoet, zuur en zout helpen je om weer in balans te komen. Als windkracht bij jou in balans is dan sta je enthousiast en opgewekt in het leven en ben je creatief.


Online Krachtspel Methode cursus (tijdelijk 20% korting tot 31/12/2023)

In deze cursus leer je hoe je kinderen kunt begeleiden met technieken uit de yoga en ayurveda. De kennis van Ayurveda is in het krachtspel eenvoudig toepasbaar gemaakt voor kinderen. Het krachtspel geeft je de mogelijkheid om op zoek te gaan naar de tegengestelde kracht die nodig heeft om weer in balans te komen. Klik hier om je aan te melden voor deze cursus.


Kinderyoga coaching

Bestel het krachtspel

Helen Purperhart heeft de kennis van de Ayurveda vertaald en eenvoudig toepasbaar gemaakt voor kinderen in het krachtspel. Je kunt ook de training Therapeutische kinderyoga volgen voor meer inspiratie hoe je het krachtspel kunt toepassen tijdens de therapeutische kinderyoga en kindercoaching.  Klik hier om het krachtspel te bestellen.

 

Enthousiast over de blog? Deel je deze blog op je Facebook page. Of plaats een foto op Instagram met #kinderyogaclub of laat hieronder je reactie achter.

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us