Relaxed met de auto op vakantie!

Het is eindelijk vakantie! Maar dan nog die superlange saaie autorit naar je vakantiebestemming. Daar zit je kind vaak niet op te wachten. Ik kan me van vroeger nog herinneren dat het niet altijd even gezellig was met mijn broertjes en zusjes op de achterbank.  De mindful spelletjes in deze blog maken de autorit een stuk gezelliger voor jou en je kind(eren). 


Auto wassen

Voordat je op vakantie gaat wordt de auto helemaal schoongemaakt. Je doet deze oefening samen.  Je bent een auto bent die wordt gewassen en de ander beeld alle handelingen uit op je rug.  De auto wordt nat gemaakt (tikken met je vingers op de rug). De auto wordt ingezeept (cirkels wrijven met je handen op de rug). De auto wordt schoongespoeld (strijken met je handen op de rug van boven naar beneden). De auto wordt drooggemaakt (blazen) en tot slot wordt de auto opgepoetst (wrijven met je handen op de rug). Je bent weer als nieuw.

Routeplanner

Het is tijd om op vakantie te gaan met de auto. Kijk op de navigatie hoe de route eruit ziet die je aan het rijden bent. Teken de route om de beurt na op elkaars rug.

Voel wat ik heb gezien

Kijk om je heen en neem zoveel mogelijk in je op wat je onderweg ziet. Teken om de beurt met je wijsvinger op elkaars rug wat je hebt gezien. Als je het verkeerd hebt geraden wordt het opnieuw op je rug getekend. Wanneer het wordt geraden mag de ander.

Zie wat ik zie

Ga onderweg op zoek naar iets bijzonders. Beschrijft zo precies mogelijk wat je hebt gezien, zonder de naam of het woord zelf te noemen. De ander(en) sluit zijn ogen, maakt in gedachten een beeld van wat jij vertelt en raadt wat het is. Wanneer het wordt geraden mag de ander. Je mag de ander helpen door hints te geven.

Wat hoor ik daar?

Spreek van tevoren af hoe lang je dit spel gaat doen en zet een timer. Sluit je ogen en luister aandachtig naar de geluiden die je hoort. Dat kan het geluid van een andere auto, vogel of iets anders zijn. Als je een geluid hoort en herkent, vertel je wat het is. Degene die de meeste geluiden kan benoemen wint het spel.


 

Gedachten verstoppertje

Degene die aan de beurt is, bedenkt in gedachten een verstopplek ergens in huis. De rest stelt vragen zoals: zit je boven? Ben je in je eigen slaapkamer? Zit je onder het bed? De vragen mogen alleen met ja en nee beantwoord worden. Wat het spel leuk maakt is dat je je ook op plekjes kunt verstoppen waar je normaal misschien niet in past.

Tunnelvisie

Je kan een opdracht afspreken voor als je door een tunnel rijdt. Denk bijvoorbeeld aan een dierengeluid te maken, of een liedje te zingen, bij korte tunnels kan je ook kijken wie het langste de adem in kan houden. Bij de ademtunnel tel je af  3, 2, 1 start…
Alle kleuren van de regenboog

Kijk naar de auto’s die voorbij komen. Wie ziet er het eerst auto’s in de kleuren van de regenboog voorbij rijden? Eerst rood, dan oranje, geel, groen, blauw, paars en als laatste wit. Als je een auto in de eerste kleur ziet zeg je het  hardop. Wie het eerst alle kleuren voorbij ziet rijden, wint het spel. Tip: zet daarna 'Alle kleuren' op van K3 en doe een autodansje.

Wolken staren

Kijk naar de wolken. Welke figuren kun je in de wolken ontdekken? Vertel elkaar wat je ziet en waar in de lucht.


 Bron: Adailycloud 

Hoe lang is een kilometer?

Één van jullie is de scheidsrechter en telt af: 3, 2, 1. Op ‘nul’ doen de anderen hun ogen dicht en je mag ze pas weer openen als je denkt dat jullie een kilometer verder zijn. De scheidsrechter telt de 10 groene hectometer paaltjes in de berm. Wie er het dichtste bij zit, wint.

Mantra op de achterbank

Zing een mantra en bedenk samen bewegingen die daarbij passen. Mantratip: I am happy mantra van Snatam Kaur. (Feeling good today).


Stilte in de auto

Wie kan het langste stil kan zijn in de auto? Houd de tijd bij op je mobiel of horloge. Vertel wel vooraf wat er gewonnen kan worden (bijvoorbeeld een knuffel of dat de andere een compliment geeft aan de winnaar).


Playbacken

Mijn eigen kinderen zijn inmiddels wat ouder en hoeven niet meer vermaakt te worden in de auto. Maar nog steeds kunnen we heel veel plezier beleven door samen te zingen of te playbacken. Zet een favoriet muziekje op van je kids op en doe allemaal gezellig mee.

Kleuren in de auto?

Deze 50 dierenkleurplaten kun je voordat je op reis gaat zelf uit te printen. Ieder kind maakt zijn eigen yogaboekje door zijn favoriete dieren te bundelen in een mapje. Bij elke kleurplaat staat een beschrijving van de oefeningen, een affirmatie en vraag over het dier. De vragen kun je bespreken tijdens de autorit. En natuurlijk kan er volop gekleurd worden onderweg. Lukt het om de houdingen te doen op de achterbank? Klik op het plaatje en start met het maken van jouw yogaboekje.Enthousiast over de blog? Deel je deze blog op je Facebook page. Of plaats een foto op Instagram met #kinderyogaclub of laat hieronder je reactie achter.

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us