Mindful spelletjes voor in de auto. Relaxed op reis!
15 juli 2020 

Mindful spelletjes voor in de auto. Relaxed op reis!

He hé eindelijk vakantie! Maar dan nog die superlange saaie autorit naar je vakantiebestemming. Daar zit je kind vaak niet op te wachten. Maar hoe blijft de autorit gezellig? Deze 14 mindful spelletjes voor op de achterbank maken de autorit een stuk plezieriger voor jou en je kind(eren). Je hoeft dan niet steeds te horen: ‘wanneer zijn we er nou?’

1. Voel wat ik heb gezien

Kijk om je heen en neem zoveel mogelijk in je op wat je onderweg ziet. Teken om de beurt met je wijsvinger op elkaars rug wat je hebt gezien. Als je het verkeerd hebt geraden wordt het opnieuw op je rug getekend. Wanneer het wordt geraden mag de ander. 

2. Zie wat ik zie

Kijk om je heen en ga op zoek naar iets bijzonders. Beschrijft zo gedetailleerd mogelijk wat je hebt gezien, zonder de naam of het woord zelf te noemen. De ander(en) sluit zijn ogen, maakt in gedachten een beeld van wat jij vertelt en raadt wat het is. Wanneer het wordt geraden mag de ander.

3. Luister en hoor

Spreek van tevoren af hoe lang je dit spel gaat doen en zet een timer. Sluit je ogen en luister aandachtig naar de geluiden om je heen. Dat kan het geluid van een motor, vogel of iets anders zijn. Als je een geluid hoort en herkent, vertel je wat het is. Degene die de meeste geluiden kan benoemen wint het spel.

4. Gedachten verstoppertje

Degene die aan de beurt is, bedenkt in gedachten een verstopplek ergens in huis. De rest stelt vragen zoals: zit je boven? Ben je in je eigen slaapkamer? Zit je onder het bed? De vragen mogen alleen met ja en nee beantwoord worden. Wat het spel leuk maakt is dat je je ook op plekjes kunt verstoppen waar je normaal misschien niet in past.

5. Auto wassen

Doe alsof je een auto bent die wordt gewassen. De auto wordt nat gemaakt (tikken met je vingers op de rug). De auto wordt ingezeept (cirkels wrijven met je handen op de rug). De auto wordt schoongespoeld (strijken met je handen op de rug van boven naar beneden). De auto wordt drooggemaakt (blazen) en tot slot wordt de auto opgepoetst (wrijven met je handen op de rug). Je bent weer als nieuw.

6. Tunnelvisie

Je kan een opdracht afspreken voor als je door een tunnel rijdt. Denk bijvoorbeeld aan een dierengeluid te maken, of een liedje te zingen, bij korte tunnels kan je ook kijken wie het langste de adem in kan houden. Bij de ademtunnel tel je af  3, 2, 1 start…

7. Regenboog kleuren

Kijk naar de auto’s die voorbij komen. Wie ziet er het eerst auto’s in de kleuren van de regenboog voorbij rijden? Eerst rood, dan oranje, geel, groen, blauw, paars en als laatste wit. Als je een auto in de eerste kleur ziet zeg je het  hardop. Wie het eerst alle kleuren voorbij ziet rijden, wint het spel.

8. Wolken staren

Kijk naar de wolken. Welke figuren kun je in de wolken ontdekken? Vertel elkaar wat je ziet en waar in de lucht.

9. Routeplanner

Kijk op de navigatie hoe de route eruit ziet die je aan het rijden bent. Teken de route om de beurt na op elkaars rug.

10. Hoe lang is een kilometer?

Één van jullie is de scheidsrechter en telt af: 3, 2, 1. Op ‘nul’ doen de anderen hun ogen dicht en je mag ze pas weer openen als je denkt dat jullie een kilometer verder zijn. De scheidsrechter telt de 10 groene hectometer paaltjes in de berm. Wie er het dichtste bij zit, wint.

Iemand neuriet of sist een mantra en de anderen raden welke mantra er wordt gezongen. Ken je geen mantra’s neurie dan een liedje of doe de i am happy mantra. Muziektip: Feeling good today! van Snatam Kaur.

Wie kan het langste stil kan zijn in de auto? Houd de tijd bij op je mobiel of horloge. Vertel wel vooraf wat er gewonnen kan worden.

13. Rek en strek

Zing het rek en strek liedje en doe de bewegingen na op de achterbank van de auto (melodie: vader/broeder Jacob). Als variatie kun je samen een autovariatie op het rek en strek liedje verzinnen.

  • Rek en strek (zijwaarts buigen) 2x
  • Draai je om (torsie) 2 x
  • Dat doen wij bij yoga (armen strekken) 2x
  • Doe maar mee (armen strekken).

14. Playbacken 

Mijn eigen kinderen zijn inmiddels wat ouder en hoeven niet meer vermaakt te worden in de auto. Maar nog steeds kunnen we heel veel plezier beleven door samen te zingen of te playbacken. Zet een favoriet muziekje op van je kids op en doe allemaal gezellig mee.

Deze 50 dierenkleurplaten kun je voordat je op reis gaat zelf uit te printen. Ieder kind maakt zijn eigen yogaboekje door zijn favoriete dieren te bundelen in een mapje. Bij elke kleurplaat staat een beschrijving van de oefeningen, een affirmatie en vraag over het dier. De vragen kun je bespreken tijdens de autorit. En natuurlijk kan er volop gekleurd worden onderweg.

Klik op het plaatje en start met het maken van jouw yogaboekje.

Enthousiast over de blog? Deel je deze blog op je Facebook page. Of plaats een foto op Instagram met #kinderyogaclub of laat hieronder je reactie achter.

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen
Onze geselecteerde opleidingen komen in aanmerking voor het Stap-Budget.  Met het STAP-budget  ligt er  € 1.000,- subsidie voor je klaar om te investeren in jouw passie, persoonlijke ontwikkeling en groei. Doe alvast een voorinschrijving en geef aan welk opleidingspakket je wilt en wanneer je wil starten.

De nieuwste blog ontvangen?

Meld je aan op onze lijst. 

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us