Yogaliefde op Valentijnsdag!

Valentijnsdag is een dag waarop mensen elkaar extra aandacht geven met liefde, cadeautjes, bloemen of kaarten. Het wordt elk jaar gevierd op 14 februari.  Op deze liefdevolle dag nodigen wij je uit om een unieke draai te geven aan de traditionele viering van de liefde. Vergeet de standaard diners en omhels in plaats daarvan de magie van yoga, samen met vrienden waar je van houdt.  Valentijnsdag mag dan bekend staan als een dag van romantische liefde, maar in de wereld van kinderyoga vertaalt dit thema zich naar samenwerken en verbondenheid. En dat is precies wat YOGA is. Een Valentijnsles staat dan in het teken van liefde met veel aandacht voor elkaar. Door middel van partnerhoudingen en samenspel leren kinderen elkaars grenzen respecteren, luisteren naar elkaars ademhaling en ontwikkelen ze een gevoel van gezamenlijk welzijn. En zo kunnen yogahoudingen die gericht zijn op het openen van het hart dienen als metafoor voor het openstellen voor liefde en vreugde. Dit bevordert een positieve emotionele omgeving en moedigt kinderen aan hun gevoelens te uiten. In deze blog krijg inspiratie voor yogaspelletjes die helpen om op een speelse manier liefdevol naar jezelf en anderen te zijn.


Liefde verspreiden in de wereld

Valentijn moedigt niet alleen liefde voor anderen aan, maar ook zelfliefde. In de yogales kunnen kinderen positieve affirmaties herhalen, zoals "Ik hou van mezelf". Dit bevordert een gezonde dosis zelfrespect en zelfwaardering.  Hoe je een liefdesexpert kan worden kan de 6 jarige Jaylinne jou haarfijn vertellen. Liefde is belangrijk en en je moet altijd iedereen accepteren met genoeg liefde. Dat is precies wat je nodig hebt als je liefdesexpert wil worden'. 'Luister de hele podcast van Jaylinne op Spotify of lees haar blog.

Ook de 16 jarige Maud maakt er haar missie van om liefde te verspreiden in de wereld. Aangezien er zoveel gaande is in deze wereld. Er is veel boosheid en macht en het willen hebben van geld. Je kunt best weleens naar een vreemde toelopen en zeggen 'wat zie je er leuk uit' of ' ik hou van je'. Het kan gewoon je hoeft er geen rede voor te hebben en je hoeft je er zeker niet voor te schamen. Luister de hele podcast met Maud op Spotify of lees haar blog.

Hartmeditatie

Zoek een rustige ruimte en zit met je partner tegenover of naast elkaar met je handen op je buik. Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Visualiseer samen een hart dat zich vult met liefde en warmte. Adem liefde in en stuur het naar je partner. Een mooie manier om een diepe verbinding te voelen.


Liefdevolle Lachyoga

Lachen is een geweldige manier om liefde te delen. Ga samen staan in een kring en begin met een hartelijke lach. Laat het organisch overgaan in een lachyogasessie, waarbij de positieve energie zich verspreidt en jullie harten vult met vreugde.


Hartjesmassage

Hoe fijn is het om je kind liefdevol te masseren. Tijdens het masseren maak je hartjes op de rug en zeg je het versje op en voer je de bewegingen uit op de rug van je kind.  De massage wordt voorgedaan door Mirjam op haar dochtertje. Tekst Een hartje op je rug, ik neem de tijd het hoeft niet vlug. Voor jou mijn Valentijn, een hartjes massage is O zo fijn!


Hartverwarmende klanken

Sluit je ogen en breng je handen op je hart, dit is de plek waar jouw liefde zit. Luister naar het geluid van de kristallen klankschaal. Dit is de F klank van het hartchakra die is verbonden met liefde.  Laat de liefdevolle klanken door je lijf stromen.


Zing een lief liedje

‘Kusjesdief’ is een liedje die is gemaakt door Félice van der Sande en Krulmuziek. Tekst: Een kusje hier, een kusje daar, één op je neus en in je haar.  Op je gezicht, je oogjes dicht. Jij kusjesdief, ik vind jou lief. 


Hartjesmudra met je handen

Breng de duimen en wijsvingers tegen elkaar. Adem in, en adem uit door het hartje. Adem liefde erdoorheen.  Je kunt de hartjesmudra ook samen doen. Je zit in de kring met de armen over elkaar heen gekruist. Breng je duim en wijsvinger tegen de duim en wijsvinger van degene die naast je zit. Sluit je ogen en voel hoe je verbonden bent met de anderen. 

Foto: Ron Jenner

Valentijns yogaflow

Deze leuke Valentijn kinderyoga kaarten zijn gemaakt door Joan Pisa. Alle kaarten beginnen met Liefde is …. dit is een leuke opening om het gesprek aan te gaan wat kinderen zelf vinden van de liefde. De yogaflow bevat oefeningen waarbij de kinderen moeten samenwerken en is heel geschikt voor kinderen en tieners. 


Kusjes blazen

Je zit tegenover elkaar. Blaas kusjes over en weer en vang ze op met je handen. Je kunt kusjes ook op verschillende plaatsen op je lichaam terecht laten komen. 


Love yoga

Deze oefening doe je met minimaal 4 kinderen. Beeld het woord L O V E of L I E F D E uit met je lijf. Iedere speler beeldt met zijn lichaam een letter van het woord uit. Het kan liggend, zittend of staand uitgebeeld worden. Bedenk andere liefdevolle woorden en beeld het samen uit.


Love boat

Je zit met opgetrokken benen tegenover elkaar en houdt elkaars handen vast. Breng de voetzolen tegen elkaar.  Strek de benen tussen de armen door omhoog.  Blijf zo samen zitten in de love boat. Variatie: kijk elkaar aan en zeg iets liefs tegen de ander.. 


Liefde sturen 

Sluit je ogen en breng je handen op je hart. Voel hoe je hart klopt. Je hart klopt in je lijf en zendt liefde uit. Denk aan iemand van wie je houdt. Adem diep in en stuur op een uitademing liefde naar de ander toe. Hoe voelt dat om liefde te geven? 

Liefdesdouche

Een kind ligt op zijn buik in het midden van de kring met gesloten ogen. De andere kinderen tikken tegelijkertijd zachtjes met hun vingers op het lichaam en fluisteren om de buurt liefdevolle woorden in het oor van het liggende kind. Daarna mag een volgend kind onder de liefdes douche. Variatie: kinderen maken liefdevolle klanken. Tip: vraag vooraf waar het kind niet aangeraakt wil worden.

Raad eens hoeveel ik van je hou

'Grote Haas, kom eens hier met je oren. Ik moet je iets héél belangrijks vertellen. Raad eens hoeveel ik van je hou?' Hazeltje en Grote Haas willen elkaar graag laten zien hoeveel ze van elkaar houden. Telkens als Hazeltje iets bedacht heeft, doet Grote Haas daar nog een schepje bovenop. Bekijk hier een YouTube filmpje met een kinderyogales waarbij gebruik wordt gemaakt van dit boekje. Een bijdrage van Juf Laura van Terug op je matje.


Hartjes mandala inkleuren

Op internet vind je wel honderden verschillende hartjes kleurplaten die je kunt downloaden. Klik hier en kies een mandala die bij jouw Valentijn past.

Papieren hartjes 

Je zit tegenover elkaar met een rietje en een papierenhartje. Zuig het hartje op met je rietje en zorg ervoor dat het blijft plakken. Geef het hartje door aan een ander kind. Je kunt de oefening ook doen met een groep kinderen en het hartje de kring rond laten gaan. Deze oefening is een bijdrage van MieYogi.Nog meer inspiratie? Volg de cursus 'Samenspel met Yoga' met 60% korting!

In de online cursus ontdek je de kunst van samenwerken met yoga, wat bijzonder plezierig is voor kinderen. Deze vorm van samenwerking omvat yogahoudingen die zowel individueel als in groepsverband worden uitgevoerd. Er ontstaat veel interactie tussen de kinderen, waardoor samenspel met yoga een aangename manier wordt om contact te maken. Kinderen stemmen op elkaar af en voeren gezamenlijk de oefeningen uit. Bovendien brengt samenspel met yoga tal van voordelen met zich mee. Het leert kinderen vaardigheden zoals overleggen, rekening houden met anderen en respect tonen voor zowel hun eigen grenzen als die van hun medespelers. Door samen te werken en plezier te beleven aan de activiteiten, verbetert de sfeer en het leefklimaat in de groep. Op deze manier ervaren kinderen hoe het is om te vertrouwen op zowel zichzelf als op anderen.

Van 9-14 februari 2024 krijg je maar liefst 60% korting op de online cursus Samenspel met Yoga. Je betaalt dan € 88,88 i.p.v. € 222. Je krijgt onbeperkt toegang en kunt dan jarenlang terugkijken. Klik hier om je meld je aan.


De redactie van de artikelen en blogs op kinderyoga.com bestaat uit een groep van enthousiaste kinderyoga docenten. Samen schrijven ze artikelen voor de kinderyoga encyclopedie en interessante blogs.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us