Zelfrespect

Zelfrespect is de waardering die jij hebt voor wie jij bent. Schat jij jezelf op waarde? In de kinderyoga is het doel om het zelfrespect van kinderen te vergroten. 

Veel kinderen zijn onzeker over wie zij zijn of hoe ze overkomen op iemand anders. In de kinderyoga kunnen kinderen groeien door een bepaalde houding bijvoorbeeld vaker te doen, waardoor ze er beter in worden en vervolgens meer zelfrespect kunnen ontwikkelen. Door met leeftijdsgenootjes de lessen te doen en samenwerkingsoefeningen, leren zij ook te vertrouwen op zichzelf en de ander. Wanneer kinderen bijvoorbeeld samen een balanshouding doen, zien zij dat zij elkaar nodig hebben om samen tot een succes te komen. Daarmee groeit het vertrouwen in de ander, maar ook het zelfrespect van een kind. 

In de kinderyogalessen kunnen oefeningen worden aangeboden die het gevoel van veiligheid, stevigheid en geborgenheid vergroten. Dit kan al van jongs af aan, zelfs bij hele jonge kinderen. Door jouw attitude als docent naar het kind, kun je hem ook het gevoel geven dat hij ertoe doet. Door bijvoorbeeld goed te luisteren naar het kind in een kringgesprek of kinderen hun eigen inbreng in de les te laten geven. Je kunt met tieners bijvoorbeeld elke tiener een yogahouding laten bedenken en zo ruimte geven aan eigen ideeën in de les. Doordat het kind het gevoel krijgt dat hij/zij van waarde is, kan het gevoel van zelfrespect worden vergroot.


Eigenwaarde