Kleurrijke Chakrayoga  voor Kinderen
23 november 2023 

Kleurrijke Chakrayoga voor Kinderen

Net zoals volwassenen hebben kinderen ook deze energiecentra. Sommige mensen geloven dat kinderen vaak meer openstaan voor hun chakra's en dat ze gevoeliger kunnen zijn voor de energie rondom deze centra. Ouders, opvoeders en docenten kunnen kinderen helpen om balans en welzijn in hun chakra's te bevorderen door middel van verschillende activiteiten zoals meditatie, yoga en andere praktijken die gericht zijn op het bevorderen van innerlijke rust en harmonie. In deze blog zullen we de waarde van Chakrayoga voor kinderen verkennen en hoe het kan bijdragen aan hun algehele welzijn thuis, op school en in de kinderopvang.


Chakracadaba....wat is dat?

Voordat we dieper ingaan op Chakrayoga voor kinderen, is het belangrijk om te begrijpen wat chakra's eigenlijk zijn. Chakra's zijn energiecentra in ons lichaam die verbonden zijn met verschillende aspecten van ons fysieke, emotionele en mentale welzijn. Energie stroomt in je lichaam  langs je ruggengraat omhoog en omlaag omlaag. Chakra’s zijn niet zichtbaar, maar je kunt er wel de energie van ervaren in je lijf. Denk maar eens aan het hebben van een brok in je keel of ergens een punthoofd van krijgen. Door je chakra’s beter te leren kennen, weet je preciezer waar energieblokkades zich bevinden en hoe je de energie beter kunt laten stromen. Wanneer de energie goed stroomt in je lijf komen de positieve kwaliteiten die bij je horen meer tevoorschijn. Er zijn zeven belangrijke chakra's die langs de wervelkolom lopen, vanaf de basis tot aan de kruin van het hoofd. Elk chakra heeft zijn eigen unieke eigenschappen en correspondeert met specifieke aspecten van ons leven.

  1. Basischakra (Muladhara) - gronding, veiligheid, overleving.
  2. Sacraal chakra (Svadhisthana) - creativiteit, emoties, genot.
  3. Zonnevlechtchakra (Manipura) - wilskracht, eigenwaarde, zelfvertrouwen.
  4. Hartchakra (Anahata) - liefde, mededogen, vergeving.
  5. Keelchakra (Vishuddha) - communicatie, expressie, waarheid.
  6. Derde oog chakra (Ajna) - intuïtie, inzicht, verbeeldingskracht.
  7. Kruinchakra (Sahasrara) - spiritueel bewustzijn, eenheid, verlichting.

Chakrayoga voor kinderen

Chakrayoga, gebaseerd op dit oude concept van energiecentra in het lichaam, biedt een prachtige en speelse manier om kinderen in contact te brengen met hun innerlijke zelf en hen te helpen harmonie te vinden tussen lichaam en geest.  Chakrayoga voor kinderen benadert de traditionele chakraleer op een speelse, begrijpelijke en vaak interactieve manier, gericht op de verbeeldingskracht en de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen. Dit maakt het een toegankelijke manier om hen bewust te maken van energie en innerlijke balans op een speelse en educatieve manier. Door yoga te combineren met de kennis van chakra's, kunnen kinderen niet alleen fysieke flexibiliteit ontwikkelen, maar ook hun emotionele stabiliteit en mentale veerkracht vergroten.


Voordelen voor kinderen

In een wereld waarin kinderen steeds meer worden blootgesteld aan verschillende vormen van afleiding, is het goed om activiteiten te introduceren die hun innerlijke balans bevorderen waardoor ze beter kunnen focussen. Hieronder de voordelen van chakrayoga voor kinderen op een rij:

  1. Emotionele balans: Chakrayoga helpt kinderen om bewust te worden van hun emoties en hoe deze zich uiten in hun lichaam. Door specifieke yoga-oefeningen en ademhalingstechnieken kunnen kinderen leren omgaan met stress, angst en andere emoties.
  2. Fysieke gezondheid: Door het beoefenen van Chakrayoga ontwikkelen kinderen een sterker en gezonder lichaam. De yogahoudingen en stretches bevorderen flexibiliteit, kracht en coördinatie.
  3. Verbeterde concentratie en focus: Chakrayoga stimuleert de ontwikkeling van concentratie en focus bij kinderen. Dit kan hen helpen beter te presteren op school en in andere activiteiten.
  4. Zelfbewustzijn: Het werken met chakra's helpt kinderen om een dieper begrip van zichzelf te krijgen. Ze leren hun sterke punten te waarderen en werken aan gebieden die extra aandacht nodig hebben.
  5. Empathie en compassie: Chakrayoga moedigt kinderen aan om verbinding te maken met hun hartchakra, waardoor ze compassie en empathie kunnen ontwikkelen voor zichzelf en anderen.
  6. Innerlijke rust en ontspanning: Chakrayoga omvat meditatieve praktijken die kinderen kunnen helpen om innerlijke rust te vinden en beter om te gaan met stressvolle situaties.


Spelen met chakra's

Het beoefenen van chakrayoga op een speelse manier helpt kinderen om in balans te komen terwijl ze plezier beleven aan de fysieke oefeningen. Het kan hen ook tools bieden om met stress om te gaan en een gevoel van welzijn te bevorderen in een wereld die soms overweldigend kan zijn. Hieronder een aantal suggesties wat je kunt doen in je kinderyogales of thuis.

  1. Rood - Wortelchakra (Muladhara): Laat kinderen als bomen staan met hun voeten stevig op de grond. Vraag ze hun wortels voor te stellen die diep de aarde in groeien terwijl ze stabiliteit en kracht ervaren.
  2. Oranje - Sacraalchakra (Svadhisthana): Laat kinderen op hun buik liggen en als vissen bewegen, waarbij ze de beweging van de vissen in het water nabootsen door hun heupen en buik van links naar rechts te wiegen.
  3. Geel - Zonnevlechtchakra (Manipura): Organiseer een 'lachyoga' sessie waarbij kinderen lachen zonder reden. Lachen stimuleert de zonnevlecht en verbetert het gevoel van eigenwaarde.
  4. Groen - Hartchakra (Anahata): Laat kinderen een oefening doen waarbij ze elkaar een knuffel geven terwijl ze een positieve intentie uitspreken, zoals "ik waardeer jou".
  5. Blauw - Keelchakra (Vishuddha): Stimuleer kinderen om geluiden te maken die ze leuk vinden, zoals zingen, neuriën of het maken van dierengeluiden om de keelchakra te openen.
  6. Indigo - Voorhoofdchakra (Ajna): Begeleid kinderen bij het visualiseren van een denkbeeldige reis naar hun favoriete plek terwijl ze hun ogen sluiten en diep ademen.
  7. Violet - Kruinchakra (Sahasrara): Laat kinderen stille tijd doorbrengen in meditatie of visualisatie om hun verbeeldingskracht te vergroten en een gevoel van verbinding met iets groters te ervaren.

Kleuren van de regenboog

Regenboogkleuren zijn een fantastische en levendige manier om kinderen kennis te laten maken met een breed scala aan kleuren. De kleuren van de chakra's, bestaande uit rood, oranje, geel, groen, blauw, paars en wit, wordt vaak geassocieerd met de regenboog. Het gebruik van regenboogkleuren in combinatie met chakra's biedt een multidimensionale en boeiende manier om kinderen te leren over kleuren, energiecentra in het lichaam en emotioneel welzijn. De chakrakleuren hebben niet alleen een esthetische waarde, maar ook een diepgaande impact op verschillende aspecten van het leven van kinderen, zoals hun emotionele intelligentie, zelfbewustzijn, creativiteit en algehele welzijn. Door middel van kleur kunnen kinderen verbinding maken met hun innerlijke zelf en hun omgeving op een dieper niveau begrijpen. Chakrakleuren zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar omdat de kleuren alle kleuren van de regenboog bevatten speelt het ook in op belevingswereld van kinderen tijdens het aanbieden van kleurrijke oefeningen.


Chakrakleuren beter begrijpen

1. Emotionele en psychologische balans

Elke chakra wordt geassocieerd met een specifieke kleur. Door kinderen te leren over deze kleuren, leren ze over de emoties en eigenschappen die met elke chakra verbonden zijn. Bijvoorbeeld, rood staat voor vitaliteit en kracht, terwijl groen geassocieerd wordt met liefde en compassie. Door deze kleuren te begrijpen, kunnen kinderen hun emoties beter herkennen en beheren.

2. Stimulatie van creativiteit en verbeeldingskracht

Het gebruiken van chakrakleuren in visualisatie- en meditatieoefeningen kan de verbeeldingskracht van kinderen stimuleren. Ze kunnen worden aangemoedigd om te visualiseren dat ze zichzelf omgeven met de kleur die overeenkomt met een specifieke chakra. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van creativiteit en het vermogen om mentale beelden te vormen.

3. Fysieke welzijn en gezondheid

Het toepassen van kleur in verschillende aspecten van hun leven kan een subtiel effect hebben op het welzijn van kinderen. Bijvoorbeeld, als een kind een verband heeft met de kleur blauw (geassocieerd met de keelchakra), kan het bevorderen van deze kleur in hun omgeving, zoals in kleding of decoratie, een gevoel van rust en communicatie bevorderen.

4. Zelfexpressie en identiteit

Door kinderen bewust te maken van chakrakleuren, kunnen ze ontdekken welke kleuren ze het meest aanspreken en waarom. Dit kan hen helpen hun persoonlijke voorkeuren te begrijpen en hun eigen identiteit en zelfexpressie te ontwikkelen.

5. Ondersteuning bij probleemoplossend denken

Wanneer kinderen leren over de eigenschappen en emoties die aan elke chakra worden toegeschreven, kunnen ze deze associaties gebruiken om problemen op te lossen of om te gaan met verschillende situaties. Ze kunnen bijvoorbeeld de kleuren gebruiken om zichzelf te kalmeren of zich te concentreren op een bepaald doel.

6. Groepsactiviteiten en samenwerking

Benadruk de waarde van samenwerking en empathie door groepsactiviteiten die de verschillende chakra-kwaliteiten benadrukken, zoals compassie (hartchakra) of communicatie (keelchakra).

Chakra's in het basisonderwijs en BSO

Het integreren van chakra's in een basisschoolomgeving of in de BSO kan worden gedaan, maar het is belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van de kinderen en de culturele gevoeligheden van de gemeenschap. Het is daarbij belangrijk om de activiteiten aan te passen aan de leeftijd en ontwikkelingsfase van de kinderen, en om ervoor te zorgen dat ze op een niet-religieuze en inclusieve manier worden gepresenteerd. Overleg met ouders en collega's is ook essentieel om ervoor te zorgen dat de praktijken geschikt en acceptabel zijn binnen de context van de schoolomgeving.


Tips voor docenten

 1. Eenvoudige uitleg: Leg de chakra's uit op een eenvoudige en begrijpelijke manier die geschikt is voor kinderen. Gebruik mogelijk visuele hulpmiddelen zoals tekeningen of afbeeldingen om het concept te verduidelijken.

 2. Creatieve activiteiten: Integreer creatieve activiteiten in de les die gerelateerd zijn aan de chakra's. Bijvoorbeeld het tekenen van de chakra symbolen, het maken van chakra kleurrijke mandala's, of het spelen van educatieve spellen die de chakra's benadrukken.

 3. Beweging en ademhalingsoefeningen: Ontwerp yogahoudingen en ademhalingsoefeningen die specifiek gericht zijn op het activeren en balanceren van elk chakra. Moedig de kinderen aan om zich bewust te zijn van de energie in hun lichaam.

 4. Verhaaltjes en visualisaties: Vertel verhaaltjes die de verschillende chakra's in kindvriendelijke taal introduceren. Gebruik ook geleide visualisaties om de kinderen te helpen zich bewust te worden van hun chakra-energieën.

 5. Muziek en geluid: Gebruik rustgevende muziek of geluiden die de sfeer van de chakra's kunnen versterken. Overweeg om muziekinstrumenten te introduceren die geassocieerd worden met de verschillende chakra's.

 6. Aanmoedigen van zelfexpressie: Moedig kinderen aan om hun gevoelens, gedachten en ervaringen te delen tijdens de les. Dit kan worden gedaan door middel van tekeningen, gesprekken of schrijfopdrachten.

 7. Respecteer individuele verschillen: Erken dat elk kind uniek is en verschillende behoeften heeft. Moedig hen aan om naar hun eigen lichaam en geest te luisteren en aan te passen wat nodig is.

 8. Eindig met ontspanning en meditatie: Sluit de les af met een rustige ontspanningsperiode en een korte meditatie om de kinderen te helpen de positieve effecten van de chakrayoga te integreren.

 9. Zorg voor een veilige en ondersteunende omgeving: Creëer een sfeer van vertrouwen en openheid, waar kinderen zich vrij voelen om zichzelf te zijn en hun ervaringen te delen.

 10. Blijf zelf leren en groeien: Blijf jezelf ontwikkelen en verdiepen in chakrayoga, zodat je steeds meer kunt delen en aanpassen aan de behoeften van de kinderen die je begeleidt.


Onthoud dat het belangrijk is om de kinderen te stimuleren om plezier te hebben en zich comfortabel te voelen tijdens de les. Met deze aanpak kun je een positieve en stimulerende ervaring bieden voor de kinderen die chakrayoga verkennen. Het is echter belangrijk op te merken dat niet iedereen in in chakra's gelooft of deze als een concreet wetenschappelijk feit beschouwt. De perceptie van chakra's verschilt sterk per individu en cultuur, dus het is aan jou om te bepalen of en hoe je deze concepten spelenderwijs toepast in het leven van een kind.


Digitale chakrayoga kaarten (tijdelijk voor € 7,97)

Deze speelse benadering van chakrayoga helpt bij het je bewust worden en begrijpen van gevoelens en gedachten; je krijgt meer zicht op wie je bent, wat je beweegt en waarnaar je verlangt. De kleurrijke kaarten bevatten bewegingsoefeningen, emotiespelletjes, tekenopdrachten en reflectievragen. Doorloop de creatiestappen om je wensen vorm te geven en doorloop de bevrijdingsstappen om lastige emoties los te laten!! Je kunt ze zelf downloaden en op je computer bewaren. Deze actie loopt t/m 31 december. Vanaf januari 2024 is de prijs € 9,97.


BESTELLEN

Online chakrayoga cursus met 50% korting

In deze online chakrayoga cursus (met onbeperkt toegang) leer je hoe je chakrayoga kunt toepassen in je kinderyoga les. In de chakra kinderyoga cursus maak je op een speelse manier kennis met de wereld van kinderyoga. Je beleeft een kleurrijk yoga avontuur waarbij houdingen, ademspelletjes en meditaties de revue passeren. Maak gebruik van de kortingscode: CHAKRA (deze actie loopt tot 31 december 2023). Je kunt na je aanmelding starten wanneer jij wilt! Bekijk hier de opzet van de online cursus in de kinderyoga club.

Wat leer je?

  • Do's en dont's van het geven van chakra kinderyoga.
  • Inzicht in de chakra psychologie vertaald naar kinderen.
  • Diverse soorten chakrayoga  oefeningen en wat het effect is op lichaam en geest.
  • Inspiratie voor het samenstellen van een speelse chakrayogales voor kinderen
  • Hoe je zelf een chakrayogales kunt creëren die aansluit bij kinderen.

JA, DAT WIL IK


VOLG JE MIJ AL OP INSTAGRAM VOOR LEUKE KINDERYOGA STORY'S, EN MEER...?

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us